Günün önemli sağlık gelişmelerine hoş geldiniz.
Her gün, hakem incelemesinden geçmiş ortalama 6.800 makale yayımlanıyor. Bu miktar sizi korkutmasın. Sizin için ufak işleri biz hallediyoruz. İşte makalelerden, araştırma enstitülerinden ve dünyanın dört bir yanından derlediğimiz bir sağlık demeti:
Başınız ağrımasın
Migren tedavisi yöntemlerine kablosuz bir alet de dahil oluyor. American Academy of Neurology’de yayımlanan yeni bir çalışmada belirtildiği üzere, migren atakları sırasında hastaların kollarına takacakları bu alet, migren ağrısını %50’ye kadar geçirebiliyor. Aletin migren üzerindeki etkisi ise neredeyse migren ilaçları ile eşit.
Burun çekmeye son
Bağırsaklarınızdaki yararlı bakteriler olarak tanımlayabileceğimiz probiyotiklerin, sindirim sorunlarının giderilmesi konusunda ne denli etkili oldukları uzun sürelerden beri bilinmekte. Fakat bilim insanlarına göre probiyotiklerin şaşırtıcı bir faydası daha var: Probiyotikler, bahar alerjisi semptomlarının azaltılmasında yardımcı olabilir. Florida Üniversitesi tarafından ortaya atılan bu iddianın dayanak noktası ise, alerji sorunu bulunan kişilerin lactobacilli ve bifidobacteria takviyesi ile burunda oluşan semptomların azaltıldığına ve yaşam kalitesinin yükseltildiğine dair elde edilen kanıtlar.
Havuzda ne kadar idrar var?
Yüzdüğünüz havuzda ne kadar idrar olduğunu düşündünüz mü? Yanıtlamak zor. Fakat bilim insanları, söz konusu miktarı ölçmek için alternatif bir yöntem geliştirdiler. Şöyle ki, çoğu insanın idarında bulunan yapay bir tatlandırıcı olan asesülfam potasyum miktarını ölçerek, havuzdaki idrar miktarını hesaplamayı amaçladılar. Elde edilen sonuçlara göre, 832.790 litre su barındıran bir havuzdaki idrar miktarı yaklaşık 76 litre oluyor.
İkinci bir kalp krizinin önüne geçin
Columbia University Medical Center verilerine göre, kalp krizi geçirdikten sonra hayatta kalan insanların sadece %16’sı taburcu olmalarının ardından önerilen miktarda fiziksel aktivitede bulunuyor. İkinci bir kalp krizi ile yüzleşmek istemiyorsanız, egzersizden vazgeçmeyin. Çünkü, egzersiz yapmak, ikinci bir kalp krizi riskini önlüyor.
Beyninizi koruyun
Journal of Epidemiology & Community Health’te yayımlanan bir araştırmaya göre, otoimmun hastalık sahibi insanların bunama riskleri daha yüksek. Öyle ki, hastanede kendilerine otoimmun hastalık teşhisi konulan kişilerin, ilerleyen yıllarda bunama yaşama riskleri %20 daha yüksek.