BAŞARI ALTYAPIDA GİZLİ

2

PROFESYONEL YARDIM ALIN

Bağırsak sağlığını artırmanın bilinen bir yolu da, takviye ya da besinler aracığıyla probiyotik tüketmektir. Probiyotikler insan sağlığına faydalı mikroorganizmalardır ve hastalık, ilaç kullanımı, (özellikle antibiyotikler) dış ülkelere düzenlenen seyahatler, stres ve kötü beslenme yüzünden azalan bakterileri yenilerler. Araştırmalara göre probiyotikler bu hastalıktan mustarip kişilerde bağırsak duvarı bütünlüğünü artırarak kramp, şişkinlik ve ishal gibi şikâyetleri azaltıyor. Ama bunun özellikle egzersizlerde olup olmadığı bilinmiyor. Yine de English Institute of Sport kurumu, pek çok araştırmanın sporcu sağlığı üzerindeki olumlu etkilerini desteklemesini esas alarak, Team GB sporcularına probiyotik almalarını tavsiye ediyor.

Örneğin Avustralya’da yapılan bir araştırmada, kolay yorulan sporcularda bağışıklık sistemini düzenleyen bir protein olan interferon eksikliği tespit edildi. Bu sporculara bir ay düzenli olarak her gün probiyotik verilince, sorunun ortadan kalktığı görüldü. International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism dergisinde yer alan bir araştırmaya göre, probiyotik kullanımı üst solunum yolu enfeksiyonları ve sindirim şikâyetlerinin azalmasını da sağlayabiliyor.

İnsanlar üzerinde fiziksel performans artışına yol açtığına dair doğrudan bir kanıt bulunmasa da, Journal of Strength and Conditioning Research’te yer alan yeni bir araştırmaya göre, bağırsak mikroplarından arındırılan fareler diğer farelere kıyasla yüzme-dayanıklılık görevlerinde daha başarısız oldu. Fakat Dr. Spector, probiyotik takviyelerinin kullanımını tavsiye etmeden evvel elde daha fazla delil olması gerektiğine inandığından, bunun yerine kişilere probiyotik içeren süt ürünleri tüketmelerini tavsiye ediyor ve doğal yoğurt yememizin daha iyi olacağını söylüyor. Probiyotik yönünden zengin olan diğer besinler ise kefir ve lahana turşusu gibi mayalanmış besinler.

Dr. Spector, probiyotik takviyelerinin tümünün aynı olmadığını ve ne içerdiklerinin, hatta iddia ettikleri şeyleri içerip içermediklerinin bile doğru dürüst kontrol edilmediğini hatırlatıyor. İşe yaraması için kapsül başına en az beş milyar mikrop içeren bir ürüne ihtiyacınız olduğunu söylüyor: Almayı düşündüğünüz takviyenin etiketine bakın. Farklı türlerde bakteri içermesi önemli ve pek çok üründe bakteri çeşidi çok az olabiliyor.

Ayrıca probiyotiklerin tüketmeye devam ettiğiniz müddetçe faydalı olduklarını unutmayın. Dr. Spector onları turiste benzetiyor ve şöyle açıklıyor: “Yerel ekonomiye ancak orada kaldıkları müddetçe fayda sağlarlar. O yüzden eğer faydalarını uzun vadede görmek istiyorsanız, düzenli tüketmeye özen göstermelisiniz.”

Bağırsaklar için faydalı mikroplar ihtiva eden diğer yiyecekler, polifenol yönünden zengin olan zeytinyağı, kuru yemişler, tohumlar, yeşil çay, kahve ve siyah çikolatadır. Polifenoller, laktik asit bakterileri gibi bazı bakterilerin çoğalmasını sağlayıp, istenmeyen bakterilerin bağırsaklara yerleşmesine de mani olur.

Prebiyotiklerin önemi de her geçen gün daha iyi anlaşılıyor. Dr. Spector, prebiyotiklerin bağırsak mikropları bakımından gübre vazifesi görüp, iyi türlerin çoğalmasını teşvik ettiğini belirtiyor. Sindirim sisteminin üst bölümlerinde sindirilemediklerinden, mikrobiyom tarafından sindirilmek üzere kalın bağırsağa ulaşırlar. Prebiyotikler besinlerin içerisinde oligosakkarid, oligofrüktoz ve inulinin de dâhil olduğu nişasta şeklinde bulunuyor. Dr. Spector, prebiyotik yönünden zengin besinlerin mikrobiyom sağlığını olumlu yönde etkilediğine dair bulgular olduğunu söylüyor.

Ama aynı zamanda gaz ve şişkinliğe de neden olabilirler. Lewis bu nedenle tüketilecek miktarın önemli olduğunu hatırlatıyor: “Pek çok insan az miktardaki prebiyotik yönünden zengin yiyecekten rahatsız olmaz ama belli bir miktar aşılırsa, şişkinlik, gaz ya da ishal şikâyetleri baş göstermeye başlar.” Düşük FODMAP (açılımı Mayalanabilir, Oligo, Di ve Mono-sakkaridler ve Polioller) diyeti yapan IBS (hassas bağırsak sendromu) hastalarına uzak durmaları tavsiye edilen yiyeceklerin çoğu, prebiyotik yönünden zengindir. Bu yiyeceklerden bazıları buğday, sarımsak, kuru meyve, barbunya, süt, kıvırcık, soğan, meyve ve kirazdır.

Lewis, IBS şikâyeti olan sporcuların bir uzmanın gözetiminde FODMAP diyeti yaparak sorunlarından kurtulabileceğini söylüyor. Bazı mayalanabilir karbonhidratlardan (frukto-oligosakkaridler ve galacto-oligosakkaridler) uzak durmak şikâyetleri tümüyle ortadan kaldırabilir. Fakat Dr. Spector, sorunun FODMAP ailesindeki sadece bir ya da iki gıdadan kaynaklanabileceğini de hatırlatıyor: “IBS sorunu olan sporcuların deneme yanılma yöntemiyle şikâyete yol açan besinleri tespit etmesi gerekir. Çünkü uzun vadede amaç olabildiğince çeşit ve yeterli lif tüketmek olmalı.”

İngiltere’de sindirim sağlığı konusunda uzmanlaşmış bir klinik olan Viva Mayr’ın Tıp Direktörü Dr. Sepp Fegerl, bağırsakları sadece yediklerimizin değil, onları nasıl yediğimizin de etkilediğine inanıyor. “Sindirim ağızda başlar” diyor ve şöyle devam ediyor: “Yiyecekleri çiğnemek çok önemlidir. Çiğneme faaliyeti tükürükteki sıvı ve enzimlerle birlikte yiyecekleri parçalar, dildeki azami sayıdaki sinir ucunun yiyeceğin ne olduğuna dair edindiği bilgileri beyne iletmesini sağlar. Yiyecek ne kadar çok sıvıyla ne kadar uzun süre ağızda durursa, bağırsaklara vermesi gereken tepkiye dair o kadar çok bilgi sevk edilir. Bu da besinlerin en verimli şekilde sindirimini mümkün kılar.” Her lokmanın 30-40 kez çiğnenmesini tavsiye ediyor. Bu aynı zamanda toplamda yediğiniz yiyecek miktarını da azaltır.

Dr. Fegerl hastalarını dikkatlerini dağıtacak hiçbir şey olmadan, yalnız yemek yemekleri için teşvik ediyor. Yemek yerken sıvı tüketmemelerini, bilhassa buzlu ya da karbonhidratlı içeceklerden uzak durmalarını istiyor. Nedeni ise tüketilen sıvının sindirim sıvılarının etkisini, buna bağlı olarak da besinlerin sindirim verimini azaltması.

ACELE ETMEYİN

Her şeyi denemenize rağmen sindirim şikâyetlerinize bir çözüm getiremediyseniz, sindirim sisteminizde ciddi bir sorun olup olmadığını anlamak için hastaneye kontrole gitmenizde fayda var. Lewis bunun ardından FODMAP diyetini tekrar deneyebileceğinizi ya da diyete son verip, şüpheli yiyecekleri birer birer deneyerek gerçekten bir soruna yol açıp açmadıklarını görebileceğinizi söylüyor. Bunu yaparken bir diyetisyen ya da beslenme uzmanından yardım almazsanız, performansınızı ve hatta sağlığınızı olumsuz etkileyecek şekilde hatalı beslenebileceğinizi de hatırlatıyor. Örneğin süt ürünlerini bırakmak dayanıklılık sporcuları için büyük bir risktir ve kalsiyum tüketimini etkileyerek, kemik sağlığını riske atabilir.

Ayrıca koşuyla ilgili sindirim şikâyetleri konusunda en büyük şifacı zamandır. Lewis, sindirim şikâyetlerinin zamanla azalabileceğini söylüyor ve “Acemi koşucular tecrübelilerden, genç koşucular yaşlılardan daha fazla sorun yaşamaya yaktın olur” diyor.

Dr. Spector son olarak biz koşucuların sıklıkla teşvik edildiği bir şeyi yapmamızı tavsiye ediyor: Vücudumuzu dinlemek. Sürekli deneyerek çeşitli ve olabildiğince doğal yiyecekler tüketmeye çalışın. Basit bir tavsiye gibi görünse de hem koşuda hem de genel sağlığınızda başarının reçetesi işte bu.

BENZER YAZILAR