Metabolizma nedir? Basitçe söylersek, sizi hayatta tutan, yedi gün 24 saat vücudunuzda faaliyet gösteren tüm kimyasal reaksiyonların ortak adıdır. Üç ana bölümden oluştuğunu söyleyebiliriz. Hepsinin de kalori harcama oranı farklıdır. Ve sandığınız gibi vücut en fazla kaloriyi spor ile yakmaz, durduğu yerde bazal metabolizma ile yakar.
Bazal metabolizma
Vücutta harcanan kalorilerin yüzde 60-75’ini bazal metabolizma harcar.
Yani hiçbir şey yapmazken yaktığınız kalorilerden sorumludur. Kalp atışlarınız, akciğerlerinizin nefes alıp vermesi hatta hücrelerinizin bölünmesi bile bu metabolizmanın eseridir.
Sindirim metabolizması
Sindirim metabolizması, gıdaların vücutta yakıldığı esnada oluşan mekanizmadır.
Besinleri sindirmek yani karbonhidratları şekere dönüştürmek ya da proteinleri aminoaside çevirmek, günlük harcanan kalori miktarının yüzde 10’unu kullanan bir eylemdir. Proteini sindirirken, karbonhidrat ya da yağı sindirmeye harcadığınızdan fazla enerji harcarsınız. Her 100 kalorinin 25 kalorisi protein sindirmeye harcanır. Yağlar ve karbonhidratlar için bu, yüzde 10’dan sıfıra kadar düşebilir.
Egzersiz metabolizması
Vücutta harcanan kalorilerin yüzde 15-30’unu egzersiz metabolizması harcar. Metabolizmanızın bu kısmı spor salonunda yaptıklarınızdan, otobüse yetişmek için koşmanızdan ya da öğle arasında masa tenisi oynamanızdan sorumludur. Ayrıca egzersiz sayılmayan ama fiziksel aktivite gerektiren eylemler de bu metabolizmayı tetikler. Örneğin bu sayfaları tıklamak için mouse’u oynatmanız gibi…