Bebeklik Kilonuz Bugün Metabolizmanızı Nasıl Etkiliyor?

Ufaklığınızda tartıları patlatmak gelecekte de kilo problemleri yaratabiliyor.

Untitled-1

Eğer şişman bir bebek idiyseniz, hayat boyu süren etkiler o kadar da masum olmayabilir: Pediatrics dergisinde yayınlanan yeni araştırmaya göre beden kütle indeksi (BKİ) yüksek olan bebekler, yaşları ilerledikçe obeziteye daha yatkın olabiliyor.

Araştırmada, 2 aylık bebekler içerisinde BKİ’si yaşlarındaki diğer bebeklerin 85’inden daha fazla olanlar, 2 yaşlarına ulaştıklarında obezite yoluna girmiş oluyorlar.

Yetişkinlerin aksine, 2 yaşında ya da daha ufak bebeklerde bir BKİ sınırı yok. Bunun yerine yüzdeler üzerinden değerlendiriyor: %85-95 oranında daha yüksek sayılara sahip olanlar kilolu olarak görülürken, bunun üzeri obez olarak değerlendiriliyor.

Şişman bir bebek problem gibi görülmese de, 2014 yılında Danimarka’da gerçekleştirilen araştırmaya göre %95’lik oran üzerinde kalan bebekler 30 yaşlarına geldiklerinde, %5-50 arasındaki bebeklere göre 2 kat daha fazla obeziteye yakalanıyor.

Yüksek BKİ’ye sahip bebekler metabolik sendromları, kalp problemleri yaratabilecek bir grup rahatsızlıkla karşı karşıya kalıyor: düşük HDH (iyi kolestrol), kanda yüksek yağ ve trigliserit oranı, yüksek kan şekeri ve yüksek kan basıncı.

Texas Center’da bebek obezite problemleri üzerine çalışan medikal direktör Dr. Stephen Pont’a göre bebeklerin yüksek kiloya sahip olmasını bir grup sebebi var.

Bu bebeklerin genlerinden, fazla beslenmekten ve anne karnında maruz kalınan yüksek kan şekeri seviyeleriyle alakalı olabilir.

Şimdi geçmişe dönüp kendinizi daha zayıf bir bebek yapamazsınız. Fakat çocuğunuzun hayatını değiştirebilirsiniz.

Bir sonraki doktor randevusunda bebeğinizin doktorundan BKİ’sini ölçmesini talep edin.

Eğer sizin bebeğinizde %85’lik oranın üzerinde bir sonuç veriyorsa, sağlıklı bir kiloya ulaşması için neler yapabileceğinizi değerlendirin. Dr. Pont, doktorunuza bebeğinizi ne kadar beslemeniz gerektiğini sormanızı tavsiye ediyor.

Çocuğunuz normal beslenme düzenine geçtiğinde ise, tam tahıllar, yalın proteinler ve sebze-meyve gibi sağlıklı opsiyonları eksik etmeyin. Gazlı içecekler, tavuk nugget veya peynirli makarna gibi yüksek kalorili ve işlenmiş gıdalara alışmasını istemezsiniz.

Majör besin gruplarını dışlayan beslenme planlarından da uzak durun. Bu diyet planları çocuğunuzun gelişimini, büyümesini kötü etkileyebilir.

BENZER YAZILAR