Bel fıtığı, disk hernisi gibi bir durum yaşadığınızı bel fıtığı belirtilerinin neler olduğunu mu merak ediyorsunuz işte sizin için önemli bilgiler!
Sabah erken saatlerde antrenmana başlıyorsunuz ve barlar da size hiç sıcak görünmüyor. Ağırlık kısmı kalabalık, bu yüzden deadliftlerinizi bir an önce tamamlamak istiyorsunuz. Birkaç setten sonra ısınacağınızı düşünerek barı kişisel rekorunuzu kırma amacıyla ağırlıklarla dolduruyorsunuz. İlk set iyi gidiyor, bu nedenle maksimum ağırlığınıza geçiyorsunuz. Amacınız, o zorlu, sınırlarınızı aşan kaldırışa ulaşmak. Yüklü barı kaldırmak üzere doğrulurken belinize bir çekiç gibi saplanan acıyı hissediyorsunuz. Bel fıtığı oldunuz. Schwellnus, “Belinizi akut olarak sakatlayabileceğiniz birçok yol var ancak yaşınız ilerledikçe omurlarınızın arasındaki diskler tehlikededir ve daha kolay bir şekilde sakatlanabilir” diyor. “Genellikle sakatlanan diğer bölgeler, faset eklem olarak adlandırılan sırtınızdaki küçük eklemler ve bağ dokulardır.” Beş erkekten dördünde farklı türlerde kronik bel ağrısı görülse de bel fıtığı en yaygın akut sırt yaralanmasıdır. Siz bu sakatlanmayı bel fıtığı olarak biliyorsunuz, ancak kullanılan medikal terim lumbar disk hernisidir. Ayrıca disk rüptürü veya prolabe disk olarak da bilinir.
Omurganızdaki kıkırdakta bulunan küçük diskler aslında “kaymıyorlar” (bulundukları yerde sabitler) ancak asıl yaşanılan, diskin dışındaki life benzer kaplamasında gerçekleşen bir yırtılma sonucu diskin yumuşak, iç kısmının dışarı
taşması. Bu ise ciddi bir ağrı ve tutukluğa neden olabilir ve maalesef, herhangi bir ağır nesneyi yanlış teknikle kaldırdığınızda bu sakatlanmaya yol açabilirsiniz.
NE YAPMALI: Sporu bırakın. Kâğıt ağırlığından daha ağır hiçbir şey kaldırmayın. Çoğu durumda fıtık küçüktür ve dinlenme ve antienflamatuar yardımıyla haftalar içinde iyileşebilir. Ancak ciddi fıtıklar bazı durumlarda kendi kendilerine iyileşemez ve ameliyat gerektirir. İltihaplar, hasara göre (yumuşak doku da etkilenmiş olabilir) çeşitlilik gösterir. Ayrıca sinir köklerini etkileyebilir, bu da vücudunuzun diğer bölgelerinde de ağrı hissedebileceğiniz anlamına gelir. Bu sakatlıklar, benzeri sağlık sorunlarına da yol açabilir, o nedenle düzgün bir teşhis konulmadan spor yapmaya geri dönmek için acele etmeyin. Bel fıtığı genellikle vücudun bir tarafını etkiler ve normalde sırtın bel veya boyun bölgesinde gerçekleşir. Ancak siz yine de doktorunuza danışmayı ihmal etmeyin.
NASIL ÖNLENİR: Merkez bölge antrenmanı, doğru teknik, sırt desteği ve kalça esnetme egzersizleri. Schwellnus, “En önemli tedbir, güçlü merkez bölge kaslarına ve kas kontrolüne sahip olmak” diyor. Antrenmanınızın büyük bir kısmını merkez bölge egzersizlerine ayırın. Ağırlık kaldırmak sizin mesleğinizse (veya rutin olarak yaptığınız bir eylemse), doğru formda kaldırın.
Düz bir sırt ve doğru formla (göğüs ve gövde her zaman dik olacak ve hareket için bacaklardan güç alınacak) kaldıramıyorsanız, sakatlığa davetiye çıkarıyorsunuz demektir. Vücudunuz yoruldukça formunuz etkilenir. Yuvarlanmış bir sırtla kaldırmaya başlıyorsanız, durun. İyi bir kişisel antrenör veya koçunuz varsa sizi izleyecektir. Sırt desteği de doğru tekniği korumanıza yardımcı olabilir çünkü iyi formu garantilemek için destek yeterli olmasa da sırtınızın ne zaman yuvarlanmaya başladığına dair bir geri bildirim almış olursunuz.
Son olarak, Kanadalı araştırmacılar, esneme yoluyla kazanılan gelişmiş kalça hareketliliğinin, sırt sakatlanmalarından kaçınmanızı sağlayabileceğini gördü. 2012 yılında yapılan bir çalışmada, altı haftalık esneme programını tamamlayan gergin kalça kaslarına sahip erkeklerin hareket açıklığında yüzde 50 oranında bir artış gözlemlendi. Çalışmanın yazarı Profesör Janice Moreside, “Kalçalarını döndüremeyen erkekler sıklıkla bellerini çeviriyor, bu da omurga yaralanmasına neden olabilir” diyor. Kısa bir esneme egzersizi: Sol ayağınızı arkanızdaki bir masaya koyun ve sol kolunuzu kaldırın. Hafifçe sağa eğilin, 30 saniye boyunca bu pozisyonu koruyun. Tarafları değiştirerek hareketi tekrarlayın.