BESİN ZEHİRLENMESİ Mİ YOKSA SADECE KARIN AĞRISI MI?

Karın ağrısı ile besin zehirlenmesi arasındaki farkları öğrenin.

karin-agrisi-mide-agrisi

Karnınız feci şekilde ağrıyor. Tuvaletin kapısına dayandığınızda, aklınızda tek bir soru var: “Karın ağrımın nedeni virüs gibi bir şey mi yoksa sadece yediğim bir şeyden mi etkilendim?”.

Görünürde, mide virüsleri ve besin zehirlenmesi aynı etkileri ve hissi yaratıyormuş gibidir. Bu nedenle de karnınız ağrırken aklınıza her iki ihtimalin de gelmesi normal. İster inanın ister inanmayın, her ikisinin de etkilerinin aynı olması hiç de tesadüf değil. Hatta bunun tıpta bir açıklaması da var. Saddleback Memorial Medical Center’dan Gastroenterolog Dr. Ketan Shah, besin zehirlenmesi ile gastroenteritin (mide iltihabı) birbirinden ayırt edilebilmesi çoğu zaman zordur. Çünkü aynı bakteriler ya da virüsler hem insanlarda hem de besinlerde yaşayabilir ve bu nedenle de hastalıklar benzerdir.

 

Fakat daha dikkatli incelediğinizde, her ikisinin de kendine has belirtilerini ayırt edebilirsiniz.

Nedenler

Şöyle diyebilirsiniz: “Mesele basit. Besin zehirlenmesinin nedeni besinler, mide iltihabının nedeni virüslerdir.” Fakat işler sandığınızdan biraz daha karışık. İlk olarak, benzerliklerinden başlayalım. Ketan Shah, her iki hastalığın da bakteri ya da virüs kaynaklı olduğunu söylüyor. Aralarındaki farkın ayırt edilmesi ise, söz konusu bakteri ya da virüse nasıl maruz kaldığınızı araştırmaya başlamanız ile mümkün.

Besin zehirlenmesi, besin kaynaklı bir patojene maruz kaldığınız zaman oluşurken, mide iltihabı ise sadece besinlerden kaynaklanacak diye bir durum yok. Besinlerin yanı sıra enfekte birisine, yüzeye, kıyafete ve vücut sıvılarına maruz kalmanız da mide iltihabına yol açabilir. Besinlerde görülen en yaygın patojenler arasında norovirüs, Salmonella, Campylobacter, Clostridium perfringens, E. coli ve Staphylococcus aureus bulunuyor. En yaygın görülenler ise Salmonella ve Campylobacter.

Yani, karnınız ağrımaya başladığı zaman, önce bir geçmişe dönün ve kendinize son birkaç gün içerisinde midesinde sorun yaşayan birileri ile temas kurup kurmadığınızı, metrodan ya da otobüsten indikten sonra elinizi yıkayıp yıkamadığınızı sorun. –

Belirtiler

Belirtiler söz konusu olduğunda, farklardan ziyade daha çok benzerlikler ile karşılaşırsınız. Ketan Shah, hem besin zehirlenmesinin hem de mide iltihabının ortak semptomlar barındırdığını, bu belirtilerin ise karın krampları, ateş, üşüme, iştahta azalma, mide bulantısı, ishal, kas ve eklem ağrısı, kusma ve baş ağrısı olduğunu söylüyor. Durumun besin zehirlenmesi ya da mide iltihabı olup olmadığının anlaşılması adına bakılacak şey ise, semptomların belirme süresidir.

Patojenlerin türüne göre, besin zehirlenmesinden kaynaklanan semptomlar genellikle yemekten birkaç saat sonra oluşur. Mide iltihabında ise belirtiler 24-48 saat içerisinde görülmeye başlanır.

Semptomların ne kadar uzun sürdüğü de önemli. Eğer karnınızdaki durum birkaç gün sürüyorsa, besin zehirlenmesinden şüphelenmekten vazgeçebilirsiniz. Bakteriyel, parazitik ya da viral gastroenteritler, ortalama 1 hafta boyunca devam edebilir.

Tedavi

Her iki hastalık için de bol su içmek ve elektrolit seviyesini normal sınırlar içerisinde tutmak önemlidir. Şekerli içeceklerden ve meyve sularından uzak durun. Bu içecekler, midenizde işleri daha da kötüleştirebilir ve ishalin artmasına neden olabilir.

Eğer durumla baş edemeyecek haldeyseniz, mutlaka doktora görünün.

 

BENZER YAZILAR