BEYİN YAŞLANMASINA KARŞI EGZERSİZ

Egzersizlere gereken önemi vermemeniz, ilerleyen yıllarda beyninizin küçülmesine neden olabilir.

1Neurology’de yayımlanan bir çalışmaya göre, orta yaşlarda fiziksel yeterliliğin zayıf olması, ilerleyen yıllarda beyin hacminin küçülmesi ile ilişkilendiriliyor.

Yaş ilerledikçe beyin küçülüyor; buna bağlı olarak bilişsel yetenekler zayıflıyor ve bunama riski artıyor. Egzersiz ise bu sorunların önlenmesi konusunda yardımcı oluyor.

Çalışmada, bunama ya da herhangi bir kalp hastalığı bulunmayan, yaş ortalaması 40 olan 1.500’den fazla insana koşu bandı testi uygulandı. 20 yıl sonra katılımcılara aynı test, beyin taramaları ile birlikte tekrar yapıldı. Çalışmanın bulgularına göre koşu bandı testinde iyi performans sergileyemeyenler, 20 yılın ardından daha küçük beyinlere sahiptiler.

Düşük performans sergileyenlerin arasında kalp sorunları gözlemlenmeyen ve tansiyon ilacı kullanmayanların beyin yaşlanması 1 yıl daha hızlanırken, kalp sorunları olanlar ya da ilaç tedavisi görenlerde bu süre 2 yıl olarak ölçüldü.

Egzersiz kapasitelerinin ölçümü ise, kalp ritmleri belirli bir seviyeye gelmeden önce katılımcıların koşu bandında ne kadar süre geçirdiklerine bağlı olarak gerçekleştirildi. Araştırmacılar, koşu bandındaki ilk safhada kişilerin kalp ritmlerini ve tansiyon tepkilerini ölçerek, kişilerin fiziksel yeterliliğine dair bir tablo oluşturdular.Satır içi resim 1

Fiziksel yeterlilik, ilerleyen yaşlardaki zihinsel sağlık ile ilişkili önemli bir faktör olarak öne çıkıyor. 2015 Mayıs ayında yapılan bir araştırmada orta yaşlardaki yüksek fiziksel yeterliliğin, 5 yıl sonra daha geniş beyin hacmine sahip olunması ile ilişkili olduğu belirtilmişti.

Bu çalışma, kalp hastası insanlarda beyin yaşlanmasını engelleme konusunda fitness’ın önemli bir yardımcı olabileceğini kanıtlıyor.

Bulgulara göre, orta yaşlardaki fiziksel aktivite eksikliği, beynin ilerleyen 20 yıl boyunca daha hızlı yaşlanmasına yol açıyor. Söz konusu bulgu, özellikle kalp hastası ya da kalp hastalığı riski altındaki kişiler için önem taşıyor.

Araştırmacıların bir diğer bulgusu ise, yüksek tansiyon ve egzersiz sırasında yüksek kalp ritmine sahip insanların beyinlerinin 20 yılın ardından daha küçük hacimli olduğu. Fiziksel yeterliliği kötü durumda olan kişilerin tansiyonları ve düşük seviyeli egzersizlerdeki kalp ritmleri daha yüksek oluyor.

Egzersiz programları ise kısa vadede beyne yönelen kan ve oksijen akışını hızlandırıyor. Yaşamın tümü değerlendirildiğinde, gelişen kan akışının beynin genç kalmasına ve ilerleyen yaşlardaki zihinsel sorunların önlenmesine yardımcı olduğu düşünülüyor.

Yapılan bu çalışma, orta yaşlarda fiziksel yeterliliğin artırılmasının, ilerleyen yıllarda beynin sağlıklı yaşlanmasına yardımcı olduğunu kanıtlıyor.

 

BENZER YAZILAR