BEYNİ GENÇ TUTMANIN 7 YOLU

Alzheimer ve diğer nörolojik rahatsızlıklar korkutucu yükselişini sürdürse de, eskisi gibi kaçınılmaz sonlara mahkum değiliz. Araştırmalar bugün için beyninizi güçlendiren, uzun vadede ise zihinsel fonksiyonları koruyan pratik yolları gösteriyor. Akıllı olun beyler.

Dikkate değer bir istatistikle başlayalım konuya. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ölüm nedeni istatistiklerine göre, 2015 yılında Alzheimer nedeniyle ölen yaşlıların sayısı 2011 yılına göre iki kat yüksek. Alzheimer Disease International’ın 2015 verileri ise 2009’da 35 milyon olan dünya genelindeki Alzheimer hasta
sayısının 47 milyona ulaştığını söylüyor. Yine de bu rakamlar zihninizde büyük yer kaplamasın. Bir miktar bilişsel zayıflama yaşlanma sürecinin kaçınılmaz sonucu olsa da bu zayıflama, zihninizin uçurumdan yuvarlanıp gitmesi şeklinde gerçekleşmez. Haliyle onu engellemek de yavaşlatmak da mümkün. Son yapılan araştırmalar doğru uygulandığı takdirde, birbirinden bağımsız bazı inovatif hamlelerin bilişsel fonksiyonlar üzerinde faydalı hatta hayati etkileri olduğunu onaylıyor. Üstelik listede meditasyon ya da bir dakikalık farkındalık çalışması gibi pratikler de yok.

Thebestbrainpossible.com kurucusu yazar Debbie Hampton’ın bilgilerinden faydalanarak, beyin sağlığı üzerinde uzun vadeli pozitif etki gösteren, nörolojik gücü koruyan, zeka, dayanıklılık ve hafızayı geliştiren, en güzeli de hemen hayata geçirilebilecek birkaç öneri derledik. Dikkatinizi çekebildik mi? O hâlde devam edin.

BENZER YAZILAR