Beyni zinde tutmak

Akılınızı zinde tutmak için önerilerimize bir göz atın. Güçlü bir beyin için tavsiyeleri uygulayın.

· Düzenli olarak egzersiz yapın. Egzersiz, kalbi ve akciğerleri çalıştırıp kan dolaşımını düzenli hale soktuğu için beyninizin beslenmesi üzerinde önemli etkiye sahiptir. Günde ortalama yarım saatinizi egzersize ya da tempolu yürüyüşe ayırın.

· Glisemik diyet yapın; yani şekeri, beyaz unu ve nişastalı gıdaları olabildiğince az tüketin. Bu sayede bağırsaklarınızdaki sindirim de kolaylaşır ve beyninize daha fazla enerji akışı sağlanır.

· Ömrünüz diyet yaparak geçmesin. Aşırı diyet ve zayıf kalma hırsının yarattığı stres dikkat dağınıklığı, düşüncelerde karmaşa ve hafızada boşluklara yol açar.

· Dinlendiğimiz, uyuduğumuz ve rüya gördüğümüz anlarda beynimiz kendini toparlar. Az uyku uyuyanlarda ise düşünme, karar alma ve yeni şeyler öğrenmede eksiklikler görülür. Yaş ilerledikçe bu durum kronik hale gelir.

· Sağlığınız elveriyorsa günde 2 ila 4 fincan arası kahve ve bol bol çay için. Çay ve kahvedeki antioksidanların beyin sağlığı üzerinde koruyucu etkiye sahip olduğu bilinen bir gerçek.

· Omega 3 gibi temel yağ asitleri bakımından son derece zengin olan balığı sofranızdan eksik etmeyin. Omega 3, stres seviyesini düşürür ve bu da beyin sağlığını olumlu etkiler. Keten tohumu ve otlayarak beslenmiş büyük ve küçükbaş hayvanların etleri de Omega 3 zenginidir.

· El sanatları, yoga, sosyal sorumluluk projeleri, gönüllülük gerektiren işler de “yapılacaklar” listenizde yer alsın. Bütün bunlar sosyalleşmenize ve stresinizin azalmasına yol açar ve stressiz bir hayat da beyin sağlığı için önemlidir.

· Aldığınız gıda, vitamin ve mineral takviyelerinin tansiyon, stres ve sindirim üzerinde olumsuz etkileri olabilir. Bu tür sıkıntılar da hem vücut hem beyin sağlığınızı olumsuz etkiler.

· Çapraz bulmaca, sudoku, satranç vb. zihninizi açık tutmaya yarar. Bunun dışında sürekli yeni bir şeyler öğrenmeye çalışın; hevesli ve meraklı olun…

BENZER YAZILAR