Bilgisayar oyunlarının şaşırtıcı faydaları

Video oyunları artık sadece gençler ve hep genç kalanlar için bir “eğlence” biçimi ve aracı değil! Şu sıra bilimciler ve medikal pratisyenler, bilgisayar oyunu oynamanın bilişsel yetenekleri ve motor fonksiyonları nasıl geliştirdiğini anlatıp duruyorlar. Peki, farz-ı misal God of War oynamanın gerçek hayatta bize kattığı şey nedir?

Bilgisayar oyunu oynamak “görüşünüzü” geliştirir; Rochester Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma bunu söylüyor. Araştırmacılar, oyuncuları test etmişler ve uzamsal çözünürlüklerinin (tek noktaya odaklanma yeteneği de diyebiliriz) oyun oynamayanlara nazaran %20 daha kuvvetli olduğunu tespit etmişler. Araştırmanın başındaki Shawn Green, oyunların gördüklerimiz arasında “önemli” olanları seçmek konusunda bizi eğittiğini söylüyor.  Ayrıca aksiyon oyunlarının daha fonksiyonel olduğunu da belirtiyor: “Unreal oynayanlar, Tetris oynayanlardan daha başarılı!”

Call of Duty ya da Gears of War gibi birinci gözden oynanan oyunların müptelalarının, oyun oynamayan insanlara göre %85 daha hızlı karar verdiklerini ortaya koyan bir araştırma var. Bu tip oyunların oyuncularının çevrelerinde olup bitene karşı daha duyarlı olduklarını , doğru ve kesin kararlara çabuk bir şekilde ulaşabildiklerini söyleyen bu araştırma, yine Rochester Üniversitesi tarafından yapılmış. Uzmanlar, böylesi bir görsel hakimiyetin, örneğin bir gazeteyi, daha hızlı okuyup anlayabilmek ya da insan yüzlerini tanımak konusunda daha etkili olduğu görüşünde.

Nintendo Wii, Xbox Kinect ya da PS Move gibi konsolların popülaritesi arttıkça herkes farkına vardı: Bilgisayar oyunu oynayarak kalori de yakılabiliyor! 1200 wattlık bir spor bisikleti ile saatte ortalama olarak 575 kalori yakılabiliyorken, pedal seti ile oynanan bir saatlik bir Need For Speed: Hot Pursuit 2 macerası ile 590 kalori yakılıyor! Yani bir oyun konsolu aslında bir spor aletine de dönüşebiliyor. Hem yağ yakın, hem eğlenin; bu kadar basit.

Iowa State Üniversitesi’nde yapılan bir deneyde laporoskopik cerrahların, bilgisayar oyunu oynadıktan sonra girdikleri operasyonlarda %37 daha az hata yaptıkları ve işlerinde %27 hızlandıkları sonucuna ulaşılmış. Motor kontrolleri, koordinasyon ve zamanlama hususunda geliştiren bilgisayar oyunlarının, adeta bir müzisyen gibi düşünmemize yol açtığını söyleyen, ekibin lideri Kurt Squire, “Bilgisayar oyunları, hiç gitar çalmamış dahi olsanız, gitar çalma konusunda bile yardımcı olabilir!” diyor.

BENZER YAZILAR