Ayılmanızı, harekete geçmenizi ve gece yarısına kadar çalışmanızı sağlayan kahve, vücudunuzda hangi etkileri yaratıyor?
Kahvenin etkilerini baştan ayağa öğrenin ki vücudunuz sinyal verdiğinde şaşırmayın.
Beyin – Uyanık ve alarm durumunda hissediyorsunuz. Kafein adenozinin uyku getirici etkisini engelleyip nöral aktiviteyi hızlandırarak, beyin hücrelerindeki reseptörler arası bağlantıyı güçlendiriyor. Ama uykunun yerine geçemiyor.
Baş- Kahve baş ağrısı için kullanılan ağrı kesicilerin etkisini destekleyebiliyor. Kafein bu ilaçların emilimine yardım ediyor. Ve migren ağrılarında genişleyen damarların daralmasını sağlıyor.
Tansiyon- Kafein adenozini engelleyerek atar damarlarınızın genişlemesini önlüyor ve bu da hafif bir tansiyon artışı yaratıyor ki, bunun tam olarak zararlı olduğunu söyleyemeyiz.
Sinirler- Eğer kafeine karşı hassasiyetiniz varsa gerginlik hissedebilirsiniz. Zira kafein savaş ya da kaç hormonu olan adrenalinin fitilini ateşliyor.
Metabolizma- Kafein ısı üretimini durduran enzimin faaliyetlerini sınırlandırıyor. Sonuç olarak vücudunuz daha fazla ısı üretiyor ve bu da kalori yakmanızı sağlıyor.
Bacaklar- Avustralya’da yapılan bir çalışmada, esansiyel aminoasitler (EAA) ile birlikte kafein verilen kişilerin, sadece EAA verilenlere kıyasla, hızlı bir koşudan sonra kendilerini daha az yorgun hissettikleri bulundu.
Kalın Bağırsak- Kafein sindirim yolunu uyararak tuvalete çıkmanıza yardım ediyor. Ayrıca bağırsaklarda safra asidi salgılanması yumuşatıcı bir etki yaratarak, büyük tuvaletinizi daha rahat yapmanızı sağlıyor.