Daha çok antrenman partneri, daha yüksek bir acı eşiği demektir. Doğru ekibi kurmak için bu yöntemleri izleyin.
Antrenman saatini yalnız kalma ve kafa dinleme saati olarak gören sporculardansanız ve son setleri zar zor bitiriyorsanız, yalnızlığın ne yeri, ne de zamanı demektir. Sloganımız: Ne kadar çok arkadaş, o kadar az acı. Araştırmamız ise Oxford Üniversitesi’nden geliyor ve daha geniş bir sosyal çevre sayesinde daha fazla endorfin salgıladığımızı, onların da acıyı bloke etme görevini üstlendiğini söylüyor. Bu arkadaşları spor salonuna götürdüğünüzde kişisel rekorlarınızı kırmanız kolaylaşır. Dahası da var: Kişisel antrenör Scott Baptie, “Zayıflamak isteyen kişiler kendilerine bir antrenman partneri bulmalı. Biriyle birlikte çalıştığınızda gelişim kaydetme ihtimaliniz yüzde 176 oranında artar” diyor. Spor camiasında bu arkadaşlıklara “sosyal destek grupları” deniyor ve bu dostluk hedeflerinize ulaşma şansınızı artırıyor. Ancak doğru insanları seçmek önemli. Antrenman tayfanız hedefini sürekli yüksek tutan kişilerden oluşmalı. Onları tespit etmenin yollarını ise şöyle sıralayabiliriz:
Doğru antrenman partneri…
…GÜVENİLİR OLUR.
Sizi kolay kolay ekmeyecek birini bulun. Hatta sizi salona gitmek için teşvik etsin. Sıkışık bir takviminiz olduğunda iptal edilmesi en kolay şeyin antrenman olduğunu söyleyen Baptie, “Antrenman partneriniz bacak günlerinde dahi sizi taciz ederek antrenmanı ekmemenizi sağlamalı” diyor. Arkadaşınızın çenesini çekmektense, sırtınızda halter taşımayı tercih eder hale gelmelisiniz.
…KUVVETİ SİZİNLE AYNI SEVİYEDE OLUR.
Spora yeni kaydolmuş biri, yeni bir kişisel rekor kırmanıza yardımcı olamaz. Ancak sizden biraz daha yüksek ağırlık kaldıran biri bunu yapabilir. Kansas Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmaya göre, en iyi sonucu almak için sizden yüzde 40 oranında daha güçlü bir antrenman partneri bulmalı ve kendinizi yüzde 90 oranında zorlamalısınız.
…AYNI ŞEYİ HEDEFLER.
Amacınız kas kütlenizi mümkün olduğunca artırmak olduğunda, kas dayanıklılığı üzerine çalışmanın işe yaramayacağını söyleyen Baptie, “Bu gibi durumlarda antrenman tarzınızda farklılıklar olacaktır” diyor. Arkadaşlarınızın hiçbiri kas kütlesini artırmak için çalışmıyorsa, vücut ağırlığının iki katıyla bench press yapan
elemana yaklaşın ve gözlemcilik yapmak istediğinizi söyleyin.
…TARZINIZI BİLİR.
Antrenman partneriniz aynı zamanda iyi bir gözlemci olmalıdır. Ağırlığı tepe noktasında durduruyorsanız bunu bir süre sonra biliyor olmalı ve halteri indirip kaldırırken sizi dengesiz bırakmamalı. Bu kuralları baştan belirlemek iyi olur. Zira zaman içinde birbirine faydadan çok zararı dokunan iki partner olabilirsiniz.
…ESPRİLİDİR.
Vücut geliştirmek ciddi bir iştir. Ancak başından sonuna kadar ciddi olmanın da anlamı yok. Baptie’ye göre kimse her setten sonra kulağına kulaklığını takan, iletişime kapalı bir partner istemez. Sağlıklı bir rekabet ancak bir miktar mizahla gerçekleşir. Yani, spor yaparken eğlenebildiğiniz bir partner seçmelisiniz.
…NE YAPTIĞINI BİLİR.
Yunan bilim insanlarına göre, etkili bir antrenman yapıp yapmadığınızı dahili değil, harici etkenler belirler. Topluluğa karşı konuşma yapmadığınız için nefes tekniğine gereğinden fazla önem vermek yerine, partnerinizin squat yaptığınızda sırtınızın konumuna dikkat etmesi daha önemli. Önce güvenlik.