Böbrekler vücudun sağlıklı kalmasını sağlayan organların başında geliyor. 8 Mart Dünya Böbrek Günü kapsamında böbrek sağlığının önemi konusunda açıklama yapan İç Hastalıkları ve Nefroloji Uzmanı Doç. Dr. Enes Murat Atasoyu, “Böbrek yetmezliği ilerleyen evrelerinde kalp yetmezliğine, koroner arter hastalığına, kalp ritim bozukluklarına, hipertansiyona ve kansızlık gibi birçok hastalığa neden olabilir” diyor. Peki sen bu konuda ne kadar bilinçlisin?
Böbrek hastalıklarından korunman için sağlıklı beslenme, ideal kiloda olman ve düzenli egzersiz yapman gerektiği zaten biliyorsundur. Bunlara ek olarak, kan şekeri ve kan basıncını doktorun önerdiği aralıklar ile kontrol ettirmek, özel bir neden yoksa günde 1.5-2 litre civarında su içmek ve gelişigüzel ilaç kullanımından uzak durmaya dikkat etmek de böbrek hastalıklarından korunmada oldukça önemli.
Böbrek yetmezliği hastalıklara davetiye çıkartıyor
Böbrek yetmezliğinin ilerleyen evrelerinde başka sağlık sorunlarını da beraberinde getirdiğini anlatan Dr. Atasoyu, “Bunları kalp yetmezliği, koroner arter hastalığı, kalp ritim bozuklukları, hipertansiyon, kansızlık, kemik-mineral bozuklukları, sindirim sistemi bozuklukları, sinir sistemi sorunları ve kısırlık olarak sıralayabiliriz” diyor.
Böbrek hastalığı dünyada 195 milyon kadını etkiliyor
Kronik böbrek hastalığının dünya genelinde 195 milyon kadını etkilediğini biliyor muydun? Araştırmalara göre kronik böbrek hastalığı oranı kadınlarda yüzde 14, erkeklerde ise yüzde 12. Dünyada her yıl yaklaşık 600 bin kadın böbrek hastalıkları nedeniyle hayatını kaybediyor.
Kronik böbrek hastalığı kısırlığa neden olabilir
Böbrek enfeksiyonları, kadınlarda erkeklere göre 5 kat daha fazla oluşuyor. Kronik böbrek hastalığı hem gebeliğin gidişini olumsuz etkiliyor hem de kısırlığa neden olabiliyor. Ayrıca sistemik lupus eritematozus hastalığı, kadınlarda erkeklere oranla 9 kat daha fazla sıklıkta görülüyor ve acı gerçek şu ki bu hastaların yüzde 50-60’ının böbrekleri de etkileniyor.