Bugün Bir Hayalim Var

Zorlu bir yarışla derin bir bağ kurarsanız, imkânsızı başarabilirsiniz.

kosmak

Her sabah yataktan kalktığımızda söylememiz gereken ama çoğu zaman unuttuğumuz ve önemini fark edemediğimiz, Martin
Luther King Jr. tarafından söylenmiş bir söz vardır: “Bugün bir hayalim var.” 4 Nisan 1968 tarihinde suikasta uğradıktan sonra
hayatını kaybeden ünlü politikacı, hayallerini gerçekleştirmekten öte, insan hakları ve eşitlik konusunda milyarlarca insanın
hayallerine ulaşmasını sağlamıştı. Suikastçı James Earl Ray, kısa süre sonra Londra’da havalimanında yakalandı ve ABD’deki Brushy Mountain Eyalet Hapishanesi’ne kapatıldı. 1977 yılının 10 Haziran’ında ise altı kişiyle beraber bu hapishaneden kaçmayı başardı. Kaçtığı bölge sarp doğa koşullarına sahip Frozen Head Eyalet Doğal Parkı’nın tam göbeğiydi. Dikenli yabani otlar, kaygan balçık, sık ağaçlık ve geçit vermeyen bitki örtüsü onu aklının almayacağı şekilde zorladı.

James Earl Ray 55 saat boyunca bu ormanda kaldı ve yalnızca 13 km kadar kaçabildi. Bölgede yaşayan, yıllardır parkta kamp kurarak uzun yürüyüşler yapan ve çevrenin koşullarını iyi bilen Gary Cantrell, bu öyküyü duyduğu zaman kahkahalar attı ve şöyle dedi: “Ben bu sürede rahatlıkla 160 km giderdim yahu!” Bir an sonra durdu, yüzündeki kahkaha silindi ve ciddileşti.
Gözbebekleri büyümüştü. Yüzünde muzip bir gülümseme belirdi. Barkley Maratonları fikri doğmuştu.

Barkley Maratonları dünyanın gelmiş geçmiş en gizli, en farklı ve en zor ultra maratonları arasında her zaman ilk 10’a giren bir yarış. Türkiye’de bu sporu yapan ve dünya çapındaki neredeyse tüm yarışları bilen biz bir avuç araştırmacı karakterin bile, ismini 2012’den sonra duyduğu bu yarış; her sene mart ve nisan ayları arasında James’in kaçamadığı doğal parkta gerçekleşiyor. Parkurun uzunluğu 32 km ve yarış boyunca beş tur atılıyor. 160 km’lik mesafe boyunca toplam yükseklik değişimi 19 bin metre. Yani aynı uzunlukta olan UTMB yarışının neredeyse iki katı. 1995 yılından bu yana 16 kez düzenlenen ve her yarışa ortalama 40 hayalperestin katıldığı maratonda, bugüne kadar toplamda 800 kişi yarıştı. Sıkı durun; beş turu 60 saat limitinde bitiren koşucu sayısı yalnızca 15!

Tamamlanma oranı yüzde 2’den az olan yarış için kayıt yaptırma kriterleri de hayli ilginç. Yarışa neden katılmak istediğinizi anlatan bir mektubu Gary’e postalamanız gerekiyor. (E-posta adresini katılan birinden bulmanız lazım.) Kayıt ücreti kilometre başına 1 cent’ten hesaplanıyor, yani 1,60 dolar ve kayıt günü bozuk olarak veriliyor. Yarış organizatörü Gary’e bir karton sigara ve katıldığınız şehir veya eyalete ait plaka getirmeniz isteniyor. Yarışın haritası, yarıştan bir gün önce kayıt sırasında dağıtılıyor. GPS ve akıllı telefon kullanma şansınız olmadığından, çok iyi harita kullanma ve yön tayin etme becerisine sahip olmanız gerekiyor. Su haricinde tüm gerekli malzemelerinizi 60 saat boyunca taşımakla yükümlüsünüz. Kamp yapmaya alışık olmanız, yağmur, çamur, vahşi hayvanlar ve dikenli bitkilerle baş edebilmeniz gerekiyor.

BENZER YAZILAR