Spor ve beslenmenin sağlıklı yaşama olumlu etkisi, tarihin çok eski dönemlerinden itibaren bilinen bir gerçek. Hipokrat, M.Ö. 480’de sağlıklı yaşamın temel ilkesini şöyle açıklamıştı: “Sağlıklı yaşam için bireyin, beden yapısını ve besinlerin vücuttaki etkilerini bilmesi gerekir.” Hipokrat’ın sözleri bugün de geçerliliğini koruyor. İşte bilmeniz gereken en temel beslenme kuralları.
Müthiş 6’lı
Besinleri oluşturan organik ve inorganik kimyasal maddeler, besin öğesi olarak tanımlanır. Yiyecek ve içeceklerde bulunan besin öğeleri altı ana başlık altında toplanıyor: Karbonhidrat, protein, yağ, vitamin, mineral ve su. Yeterli ve dengeli beslenmenin kuralı ise, bu altı ana besin öğesinden her biri için, günlük ihtiyaç duyduğumuz miktarı karşılamak.
Egzersiz Öncesi Beslenme
Egzersizden 90-120 dakika önce yemek yemek doğru bir tercih olur. Mide boşalmasını sağlamak için egzersize yakın son öğünün hacmi az olmalı. Bu öğün yeterli miktarda sıvı, düşük yağ, yüksek karbonhidrat, orta düzeyde protein içermeli. Yapılan son çalışmalar, egzersizden 2-3 saat önce 50-200 g karbonhidrat içeren öğün tüketmenin performansı artırdığını gösteriyor.
Egzersiz Sonrası Beslenme
Egzersizden sonra yıpranan dokuları ve hücreleri beslemek için, protein kaynağı yüksek gıdalar tüketmek gerekiyor. Örneğin, 100 gram tavukta 18 gram protein, antienflamatuvar omega-3 ve proteini kasa dönüştürmeye yardımcı olan lösin amino asit var. Proteinin yanında yine yeterli miktarda sıvı, düşük yağ ve ortalama miktarda karbonhidrat almalısınız.