BÜYÜME HORMONU HAKKINDA GERÇEKLER

İddia

HGH Sakatlık Sonrası İyileşmeyi Hızlandırır

3

Kosta Rika’da çalışan Amerikalı anestezi uzmanı Max Sittenfeld’de (42) tenis dirseği hastalığı baş gösterir ve standart tedavi sürecine başlar. Çok geçmeden midesini ağrıtan çok sayıda antienflamatuvar ilaç almaya başlar: “Korkunç bir dönemdi. Yaşam kalitem, hatta iş hayatım bile dibe çökmüştü çünkü dinmeyen bir ağrıyla yaşıyordum.”

Sittenfeld ameliyat olmak istemediğinden, diğer tedavi yöntemlerine yönelmişti. Tıp kaynaklarını incelerken büyüme hormonuna rastladı ve ilaç kullanımı konusunda Amerika’ya göre çok daha esnek olan Kosta Rika’da olduğu için şanslıydı. San Jose’de yer alan bir anti-aging ve wellness kliniğinde, bir doktor tarafından büyüme hormonu enjekte edildi. Sittenfeld bu enjeksiyondan iki buçuk ay sonra hem dirsek hem de omuzlarındaki ağrının geçtiğini fark etti ve dört ay sonra tamamıyla iyileşti. Tendonlarında bugüne kadar herhangi bir iltihap da nüksetmedi.

HGH’nin sakatlıklardan çıkmak için kullanımı spor dünyasında uzun zamandır başvurulan bir yol. Ancak Michigan Üniversitesi’nde ortopedi araştırmaları yapan Dr. Christopher Mendias,
“Anlatılanlar doğru veya yanlış, hasar görmüş eklemler için daha iyi bir tedavi yöntemine ihtiyacımız var” diyor ve ekliyor: “Eğer ön çapraz bağınızda (ACL) yırtık varsa, ameliyat olmanızla gerçek
anlamda sahalara dönmeniz arasında genellikle altı ay ila bir yıl gibi bir zaman geçiyor.”

Zorluğu yaratan şey bağ dokunun değil, onu destekleyen dokular. Dr. Mendias, “Yeni yerleştirilen bağ dokular gayet iyi durumda olsa da asıl sorun, operasyondan sonra kaslarda meydana
gelen zayıflama. Bu yüzden sahalara geri dönen bir sporcunun ACL yırtığı meydana gelen tarafı, yüzde 40 daha güçsüz düşmüş oluyor” diyor.

Dr. Mendias, HGH’nin tendon ve kas gücüne etkisini araştırmak için hastaların yırtılan ön çapraz bağlarına, altı hafta boyunca günde iki kez 0,3 mg büyüme hormonu enjekte etti. İlk katılımcılar
ACL rekonstrüksiyonuna girmiş 18-35 yaş aralığındaki erkeklerden oluşuyordu. Çalışmanın sonunda Dr. Mendias’ın hipotezi gayet açıktı: “HGH, kas gelişimini tetikleyen IGF-1’i aktive ederek eklem çevresindeki kasları korurken, kas gelişimine engel olan ve yaralanmalarla birlikte vücutta tetiklenen myostatin adlı başka bir proteinin gelişmesini de önlüyor.”

Bu arada araştırmanın Mark Cuban Vakfı ve kamuoyunda HGH’nin eklem tedavilerinde yasal olarak kullanılması gerektiğini savunan basketbol takımı Dallas Mavericks’in yöneticileri tarafından maddi olarak desteklendiğini söyleyelim.

Diğer yandan, Danimarkalı bir grup araştırmacı da HGH’nin uzun süreli tendon ağrısı yaşayan hastaların tedavisinde kullanılıp kullanılmayacağını inceliyor.

Dr. Mendias bir bilim insanı olarak gerçekçi yaklaşıyor ve yapılan sınırlı araştırmaların, ortaya net bir tespit koymak için yetersiz olduğunu söylüyor. Zira bu araştırmaların sonucu 2017’ye kadar yayımlanamayacak ve herkesin endişe ettiği muhtemel yan etkileri konusu henüz netliğe kavuşturulmadı. Kaldı ki,yüksek miktarda büyüme hormonu almanın karpal tünel sendromuna (bağ dokuları harekete geçirdiği için) yol açabildiği yaygın bir şekilde biliniyor. Başka yan etkiler de söz konusu. Şu da var ki, bu araştırmalar başarılı sonuçlar verdiğinde spor sakatlıklarında daha hızlı ve daha etkili iyileşmenin yolu da bulunmuş olacak.

Karar

Daha çok kanıta ihtiyaç var.

BENZER YAZILAR