Buz Banyosu Gerçekleri!

Bazı koşucular, zorlu antrenmanlardan sonra kas ağrılarını ve enflamasyonu azaltmak için mutlaka buz banyosu yapmayı görev bilir. Peki siz de yapmalı mısınız? Bu soruyu yönelttiğimiz Western State Colorado Üniversitesi’nden egzersiz ve spor bilimi uzmanı Dr. Lance Dalleck, şöyle yanıtlıyor: “Buz veya ibuprofen adlı etken madde gibi enflamasyonu azaltan araçlar, antrenman döneminde gereğinden erken veya sık kullanılırsa, vücudun adapte olma ve güçlenme sürecini sekteye uğratabilir.”

Yani bu konuda da doğru dengeyi kurmayı öğrenmeniz gerekiyor. Okumaya devam edin!

Buz banyoları, buz jelleri ve kriyoterapi, damarları daraltarak ve kaslardaki enflamasyon sürecini hafifleterek, ağrıları azaltıp şişmeyi önlüyor.

30 dakikalık zorlu bir antrenmanın ardından 10 ila 20 dakika uygulayın. Ya da dönüşümlü olarak 10’ar dakika sıcak ve soğuk suyla banyo yapın; en son soğuk suyla bitirin.

Olimpik maratoncu Dathan Ritzenhein, önemli yarışlardan önceki son antrenmanda ya da yarışların arasındaki kısa dönemlerde (ülkenin farklı yerlerinde, dört gün arayla gerçekleşecek olan iki yarış arasında) buz banyoları uyguluyor.

Kas Ağrıları Başka Türlü Nasıl Geçer?

Kan akışını hızlandırabilen, gerilen kasları gevşetebilen ve acıya sebep olan tetik noktalarını (özellikle seyahatlerde meydana gelenleri) rahatlatabilen köpük rulo masajını deneyin.

Satın aldığınız köpük rulonun kutusunda yazan talimatlara bağlı kalarak, her gün, günde birkaç kez uygulayabilirsiniz.

ABD ulusal 10K ve 3K şampiyonu Chelsea Reilly, ince bir çubuğa benzeyen köpük rulosuyla alt bacaklarına günlük olarak masaj yapıyor. Üzerindeki parmağı taklit eden çıkıntılar bilek, aşil tendonu ve kaval kemiği gibi duyarlı bölgelerde daha iyi etki ediyor.

 

 

 

BENZER YAZILAR