Çağımızın Hastalığı Obezite

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) rakamlarına göre ülkemizde obezlerin sayısı yüzde %19.9’a kadar yükseldi. Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Pro. Dr. Öge Taşçılar, obezitenin toplumlar için en önemli sağlıksızlık göstergesi olduğu konusunda uyarıyor.

Obezite dünyada olduğu gibi Türkiye’de de hızla büyüyen sağlık sorunlarından biri. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Türkiye’de obezlerin sayısı yüzde 17,2’den yüzde 19,9’a yükseldi. Yeditepe Üniversitesi Hastanesi hekimlerinden Prof. Dr. Öge Taşçılar, obezitenin çağımızın en önemli sorunlarından biri olduğu konusunda uyarıyor: “Geçmişte gelir düzeyi ve eğitimi düşük toplumlarda beslenme bozukluğu, daha çok düşük kilo olarak karşımıza çıkardı. Şartlar ve ekonomik göstergeler değişmemesine rağmen günümüzde aynı toplumlarda kilo fazlalığı ile karşı karşıyayız.

REKOR ABD’DE

Bu durumun gelişmiş olarak nitelenen toplumlarda da görüldüğüne işaret eden Taşçılar, OECD ülkeleri içerisinde ABD’nin obezite rekorunu elinde bulundurduğunu belirtiyor: “Obezitenin nedeni sağlıksız ve ucuz gıdaların yaygınlığı ve bunlara olan toplumsal düşkünlüğün artması. Kalitesiz gıdaların ucuz olması, içerisinde çok çeşitli tat artırıcı ve kolay sindirilen maddelerin var oluşu ve bu gıdaların ulaşılabilir olması tüketimini körüklüyor. Raf ömürlerinin uzun oluşu, uzun süre bozulmadan kalmaları da bunları ticari açıdan çekici kılıyor. Bugün gelinen noktada uluslararası gıda üreticileri ekonomik güçleri ile ülkelerin gıda politikalarını kendilerine göre değiştirebiliyorlar. Bu etkileşimler sonucunda da toplumlar, eğitim eksikliği ve algı yönetimleri yüzünden gün geçtikçe daha fazla şişmanlıyor.

KADINLARDA DAHA FAZLA GÖRÜLÜYOR

Taşçılar’a göre ülkemizde obezitenin kadınlarda görülme oranı daha fazla… Bu konuda yaş grubunun da gittikçe gençleştiğinin belirten Taşçılar, tehlikeye şöyle dikkat çekiyor: “Yaş grubu maalesef gittikçe gençleşiyor. Bu durum gelecekte ergen ve erişkinlerde çok daha fazla obezite ve yandaş hastalıklarla karşılaşacağımız anlamına geliyor.

OBEZİTEYE İTEN NEDENLER

Taşçılar bireyleri obeziteye iten nedenleri ise şöyle özetliyor: “Gıdalar, özellikle yağlı ve katkılı (sanayi) ürünleri, beynimizin daha uzun süre mutluluk hormonu salgılamasını sağlıyor. Kişiye haz verdikleri için bu ürünler daha fazla tercih ediliyor. Yaşam koşulları da insanları adeta buna zorluyor. Koşullar zorlaştıkça bireyler en ucuz rahatlama aracı olarak bu ürünlere yöneliyor. Pek çok kişi hangi ürünün kaliteli ve sağlıklı olduğunu biliyor, bu ürünlerin zararlarının da farkında ama doymak için lezzetli (suni) ve ucuz ürünlere yöneliyor.

KİLO SAĞLIĞIN İŞARETİ DEĞİLDİR

Eğitim düzeyi düşük toplumlarda kilolu olmanın sağlıklı olmak şeklinde değerlendirildiğini söyleyen Taşçılar, bunun son derece yanlış olduğunun altını çiziyor: “Artan çalışma saatleri, özellikle ofis çalışanları arasında yaygın olarak hareketsizliğe yol açmakta. Bu da insanların zamanla daha fazla kilo almalarına neden oluyor. Oysa birkaç basit işlemle obez olup olmadığınızı anlayabilir ve gerekli adımları atabilirsiniz. Bunun için vücut kitle oranı ve bel çevrenizi ölçerek ya da bu konuda profesyonel bir destek alarak hangi gruba girdiğinizi belirleyebilirsiniz.

BENZER YAZILAR