ÇALIŞMAK MI, DİNLENMEK Mİ?

Zaman ilerleyip ağrı sızı artmaya başladığında asıl soru şudur: Ara mı vermeli, yoksa daha da mı zorlamalı? İşte anlamanın yolu.

1

Bir noktada sakatlık ya da hastalık yüzünden ara vermek zorunda kalmadan bir maraton hazırlığını tamamlayabilen kişi sayısı çok azdır. Fizyoterapist Rose, ne kadar ara verirseniz çalışmaya o kadar yavaştan başlamanız gerektiğini söylüyor: “Mesela iki ya da üç hafta ara verdiyseniz, ilk hafta bir gün dinlenip bir gün koşmanızı tavsiye ederim. Sonra çalışma dinlenme oranını 2:1’e ve ardından 3:1’e çıkarın.”

Tekrar koşmaya kısa hafif tempolu koşularla başlayıp vücudunuzu alıştırın. Kendinizi tekrar zorlamaya başlamadan evvel, sakatlığınızın düzelip düzelmediğini kontrol edin. Eğer toparlanma döneminde cross training yaparsanız, formdan daha az düşersiniz ama yine de koşuya kademeli artırarak başlamayı ihmal etmeyin. Çok zaman kaybeden koşucuların (özellikle de mesafenin çok arttığı önemli haftalarda), hedeflerini tekrar belirlemesi gerekebilir. Hedefini tekrar belirlemek ya da bu maraton için artık geç kaldığını kabul edip bir sonrakini beklemek korkaklık değildir, tam tersine cesaret gerektirir.

Eğer ağrıyan bir yeriniz varsa hemen buz koymanızı söyleyen Rose, sonrasında nasıl devam edeceğinize dair şu kurallara kulak vermenizi öneriyor:

2

ANTRENMAN YAPIN

Ağrıdan ziyade hafif bir sızıysa ve hareketinize mani olmuyorsa, çalışmaya devam edin. Tabii bu çalışmaya engel olmayacak ya da cross training ve birkaç gün dinlenmeyle kolayca atlatılabilecek sorunlar için geçerli.

DİNLENİN

Durduğunuzda bile geçmeyen şiddetli bir ağrıysa mutlaka dinlenin. 24 ila 48 saat dinlenip buz koyun. Sorun bölgeyi dinlendirirken, formda kalmak adına cross training yapın. Haftalardır dinleniyor ama buna rağmen iyileşemiyorsanız, muhtemelen bir sakatlık söz konusu. Bir fizyoterapist, size sorunla nasıl başa çıkıp ne tür çalışmalar yapabileceğinizi söyleyecektir.

BENZER YAZILAR