Çatlaklardan kurtulmak istiyorsan, işe yarayan ya da işe yaramayan yöntemler hakkında bilgi edinmelisin.
Bedenindeki her yaranın bir hikayesi vardır. Konu çatlaklar olduğunda ise bunun birçok sebebi olabilir. Koltuk altlarında, basenlerinde, karın kısmında, göğüslerinde, belinde ya da vücudunun diğer kısımlarında oluşan cilt çatlakları ergenlik döneminde, hamilelikte, hızlı kilo alımında ya da hızlı kilo verilmesi durumunda meydana gelebilir. Oldukça can sıkıcı olan bu durum karşısında ise birçok insan ne yapılması gerektiğini bilemez.
İnsanların %40-%90’ında çatlaklar meydana gelebiliyor. Ayrıca, çatlaklara steroid kullanımı ya da endokrin durumları da neden olabiliyor ve de kesinlikle genetik unsurlardan kaynaklanıyor.
1- Hiçbir zaman tamamen yok olmazlar
Bisikletten düştüğün zaman ya da kedin tırmaladığı zaman oluşan yaralar, zaman içerisinde kaybolup gidiyor. Fakat çatlaklar için aynı durum geçerli değil. Dokusal ve görsel olarak iyileşme söz konusu olsa bile, çatlakların tamamen temizlenebilmesi çoğunlukla oldukça zor. Pigmentasyondan kurtulmak ve ciltte daha normal bir görünüm elde edilebilmesi için yeni kollajen ve elastin canlandırması uygulamak mümkün. İyileştirme süreci ise aylar boyunca sürüyor ve çoğunlukla birden daha fazla tedavi uygulanması gerekiyor.
2- Genç çatlaklar, eskilerine göre daha kolay tedavi edilir
“Striae rubra” olarak adlandırılan yeni çatlaklar, genellikle kızıl çizgiler olarak beliriyor. Bu noktada, bir dermatolog ya da estetik cerrah, Pulsed Dye ya da NG-YAG lazer kullanarak kan damarlarını hedef alabiliyor. Pigmentasyonun oluştuğu daha derin ve geniş çatlaklar ile kızarıklıklar ise en kolay tedavi edilebilir olanlar. Zaman içerisinde, genellikle 6 ay ya da 2 yıl süresinde, bu çatlaklar daha da inceliyor ve striae alba adı verilen beyazımsı yapıya bürünüyor. Bunların ise tedavi edilebilmesi daha zor oluyor. Fakat bazı istisnalar da var: Örneğin, daha kalın bir çatlağın varsa, inceltilebiliyor; çökük bir çatlak ise düzleştirilebiliyor.
3- En etkili tedavi yöntemi: Fraksiyonel lazer tedavisi
Çatlak tedavisi üzerine yapılan birçok araştırmanın ardından, araştırmacılar, bir çeşit lazerin en efektif yöntem olduğunu ortaya koydular: Fraksiyonel lazer tedavisi.Vücut mikro zararları tedavi ederken, yeni kollajen oluşturur. Bazı lazerler, ablatif olduklarından, derinin en üst tabakasını aşındırırlar. Fraksiyonel lazer ise ablatif olmadığı için, cildin üst tabakasına zarar vermez. Ablatif ve ablatif olmayan lazerleri karşılaştıran araştırmacılar, her ne kadar işleyişleri benzer olsa bile, ablatif lazerlerin kalıcı sonuçlar elde edilmesi bakımından daha başarısız olduğu sonucuna vardılar.
4- İki tedavi, her zaman bir tedaviden iyidir
En etkili yöntem olarak fraksiyonel lazer tedavisinin belirlenmesinin ardından, araştırmacılar, Pulsed Dye gibi ikinci bir tedavinin uygulanması daha iyi sonuçlar elde edilebileceğini ortaya koydular. Terapilerin birleştirilmesi, her ikisinin de daha verimli işlemesini sağlıyor. Fakat, her tedavi kombinasyonu, herkeste aynı sonuçları vermeyebilir. Hatta bazı durumlarda cilt yapısına bağlı olarak işler daha da kötüye gidebilir. Çatlağın bulunduğu bölgede aynı zamanda selülit, yağ, şişkinlikler ya da kızarıklıklar da olabilir ve bu bölge tam olarak tedavi altına alınmadan istenilen sonuçlar elde edilemeyebilir.
5- Mucizevi losyonlar ya da kremler pek de işe yaramıyor
Her ne kadar ortalıkta çatlakları tedavi ettiği öne sürülen onlarca formül bulunsa da, bunu gerçekleştirebilen tek bir etken madde bulunuyor: A vitamininden elde edilen ve akne ile anti-aging tedavilerinde kullanılan tretinoin. Klinik çalışmalarda, genç çatlaklara (kırmızı olanlar) sahip kişilere 24 hafta boyunca her gün tretinoin tedavisi uygulandığında, çatlaklarda iyileşme oluştuğu gözlemlendi. Mederma içerisinde ise tretinoin bulunduğunu belirtelim. O yüzden, çatlaklardan kurtulmak için Mederma deneyebilirsin.
Ayrıca, çatlak sorunu ile karşılaşmamak için cildinin susuz kalmadığından emin olmalısın. Hamile kadınlar da göbek bölgelerini nemlendirici kremler ya da doğal yumuşatıcı yağlar ile nemlendirmeye çalışmalı.