CENNET KOKULARI

Çevreye dost yöntemlerle üretilmiş bu parfümlerle hem enfes kokacaksın, hem de dünyaya olan sorumluluklarını yerine getirmekten gurur duyacaksın.

Çevreye olan duyarlılığımız gün geçtikçe artıyor ve çevre bilinci, hoş kokmak için sürdüğümüz parfümlere kadar yansıyor. New Yorklu Parfüm Uzmanı Paul Austin, bireylerin tükettiği ürünlerle daha derin bağlar oluşturma ihtiyacı duyduğunu ve kullandığı parfümlerin nasıl ve hangi malzemelerle üretildiğini bilmek istediğini söylüyor. Çevreye dost diğer kozmetik ürünleri gibi, etik bir parfüm üretmek de zahmetli ve karmaşık bir süreç. Bu tür üretim yapabilmek için botanik uzmanlığı eğitimi almak gerekiyor. Parfüm üretimi konusunu senin için aydınlattık.
Çevreye Dost Malzemeler
Doğal parfüm üreticilerinin kullanabileceği fazla nota yok çünkü daha az hammaddeye sahipler. New York ve Paris’te çalışan Parfüm Uzmanı Frédéric Malle, bazı çiçeklerin yağının, gül ve yasemin gibi doğal yollarla elde edilemeyeceğini söylüyor. Bu yüzden geleneksel koku üreticileri, birçok bitki özü ve yağını sentetik yollarla yeniden yaratıyor. Birçok klasik parfümde kullanılan misk notası da laboratuvarlarda üretiliyor. Sentetik maddeler içermediği için, doğal parfümlerin yapısı daha az karmaşık oluyor. Bunlar genellikle gül, vanilya, turunç gibi tek notalı oluyor.
Ancak bu durum çok yakında değişebilir. Doğal hammaddeler üzerinde uzmanlaşan bir parfüm markası olan Robertet, parfümlere derinlik ve karmaşıklık katacak çevreye dost malzemelerin üretimi için bir metot geliştirmiş. “Seed to Scent” adı verilen bu metotla piyasaya çıkacak ilk ürün ise, üniseks bir koku olan Evening at Golden Eye olacak. Jamaika’da yetişen bitkilerle üretilen bu özel parfümün ana maddesi ise pimento berry meyvesi. Jamaika mutfağında da kullanılan bu meyve, yemeklere baharat niyetine ekleniyor. Parfümün ABD’de Kasım sonunda piyasaya çıkması bekleniyor, Türkiye’ye gelip gelmeyeceği ise henüz belirsiz. (Goldeneye.com)
Sürdürülebilir Üretim
Gül, yasemin, nergis gibi değerli bitkileri, çevreye ve çiftçiye zarar vermeden yetiştirme yöntemine ‘sürdürülebilir üretim’ ismini veriyoruz. Artık birçok parfüm üreticisi, malzemelerin bu yolla yetiştirilmesini tercih ediyor. Adil ticaret kurallarını benimseyen markalar, üreticilerle uzun süreli sağlam ilişkiler kurup, ürünleri adil fiyatlara satın alıyor. Ayrıca çalışma şartlarının da güvenliğe uygun olması gerekiyor. Kurulduğu günden bu yana adil ticaret kurallarına uygun olarak üretim yapan Aveda bu markalardan biri. Aveda’nın parfüm uzmanlarından Guy Vincent, büyük firmaların da artık sürdürülebilir üretim kervanına katıldığını, böylece kendi tüketicilerinin de etkilendiğini belirtiyor.
Piyasadaki en büyük malzeme toptancılarından biri olan International Flavors and Fragrance (IFF), sürdürülebilir üretim bayrağını gururla taşıyor. Çiftçilerle 10 senelik kontratlar imzalayan firma, mahsulün iyi olmadığı zamanlarda bile çiftçilerin mağdur olmamasını garantiliyor. Şirket, çevreye duyarlı tarım uygulamaları konusunda da çiftçileri eğitiyor. Yerel su kaynakları gibi ekolojik elementlere zarar vermeyecek yollarla üretim yapmak çok önemli. Sürdürülebilir üretim yöntemi ile herkes kazanıyor. Şirketin Global Sürdürülebilirlik Yöneticisi Kip Cleverly, bu yöntemle şirketin ihtiyacı olan hammaddeleri uzun vadeli olarak kolayca sağladığını, çiftçilerin düzenli bir geliri olduğunu, toprağın da korunduğunu söylüyor.
Duyarlı Alışveriş
Çevreye duyarlı yöntemlerle üretilmiş parfüm bulmak için, malzeme listesini incelemek yeterli olmuyor. Parfüm markaları kullandığı bütün malzemeleri belirtmek zorunda değil, bazı bilgileri saklı tutmaya hakları var. Vincent, insiyatifi ele alıp parfümlerin içeriklerini araştırmanı öneriyor. Firmaların web siteleri veya Facebook sayfalarını ziyaret edip sorular gönderebilirsin. Sürdürülebilirlik projeleri uygulayan şirketlerin bunu senelerdir yapıp yapmadığını ve ne kadar geniş bir ağa sahip olduğunu da araştır. Böylece, sadece tek notası adil ticaret kurallarınca elde edilmiş bir parfümün tamamen etik yollarla üretildiği yalanına kanmazsın.
Aveda, The Body Shop, Robertet, IFF, Givaudan ve Firmenich, ürünlerinin her aşamasını takip eden büyük şirketler. Web sitelerinde hammadde kaynakları ve üretim süreçleri hakkında detaylı bilgiler bulabilirsin. Bazıları eko-verimlilik çabalarını detaylandıran raporlar da sunuyor. Sitelere ulaşmak için markanın sonuna .com yazıp arama yapman yeterli. Çevre dostu parfümler hakkında bilgi alabileceğin başka yabancı siteler de bulunuyor.
Cosmeticsinfo.org sitesinden çeşitli güzellik ürünlerinin içeriğindeki malzemeler hakkında bilgi alabilirsin. Bunlara parfümler de dâhil.
Osmoz.com parfüm üretimi dâhil olmak üzere parfüm hakkında oldukça geniş bilgi veren bir tüketici sitesi. (Aynı zamanda iPhone uygulaması.)
Gorillaperfume.wordpress.com sitesi ise Lush Cosmetics firmasının parfüm uzmanları tarafından yazılan bir blog. Burada onların sürdürülebilir malzemeler ararken yaşadığı maceraları ve dünyadaki yerel çiftçilerle tanışma hikâyelerini okuyabilirsin.

HANGİ PARFÜMÜ KULLANAYIM?
1. Calvin Klein Beauty
Eau de Parfum 239 TL
Bu feminen parfümün en temel notalarından biri, Fas’ta adil ticaret kurallarınca elde edilen yasemin.
2. Kenzo Flower Tag
179,50 TL
Meyveli ve çiçeksi notalardan oluşan Kenzo parfüm şişelerinin refil olması, ürünü çevreye duyarlı yapan etkenlerden biri. Eğer dünyadaki tüm parfüm şişeleri yeniden doldurulabilir hâle gelirse, büyük ölçüde enerji ve hammadde tasarrufu yapılacak.
3. The Body Shop Dreams
Eau de Toilette
47,90 TL
Parfümlerinin yüzde 80’i adil ticaret kurallarına uygun olarak elde edilmiş malzemelerden oluşuyor. Parfümlerde kullandıkları alkol, Ekvator’dan gelen şeker kamışından üretiliyor.
4. Diesel Loverdose
189 TL
Bu parfümün içeriğindeki anason, yasemin, vanilya, mandalina, meyan kökü gibi maddeler adil ticaret kurallarına uygun olarak elde edilmiş. Douglas Mağazası’nda bulabilirsin.
5. Pure DKNY
225 TL
Afrika’nın Togo ülkesindeki çiftçiler tarafından yetiştirilen mine çiçeği ile üretilen bu parfüm, IFF’nin bölgesel çiftçileri desteklemek için yürüttüğü programın bir parçası. Parfümün şişesi ve kapağı da geri dönüştürülebilir maddelerden yapılmış.
6. Lancôme Tresor in Love
170 TL
Parfümün ana notalarından biri olan Türk gülü, IFF’nin Laboratoire Monique Rémy (LMR) departmanı tarafından sağlanmış. LMR, çiftçileri organik tarım uygulamaları konusunda bilgilendiriyor. Çevreye zarar vermeden haşere kontrolü yapmak da verdiği bilgilerden biri.
7. Aveda Yatra
165 TL
Aveda, dünyanın Beşikten Beşiğe (Cradle to Cradle) Sürdürülebilirlik onayı alan ilk güzellik şirketi. C2C, şirketlere ekolojik olarak akıllı ürünler yaratma ve çevresel atıkları yok etme çabalarından dolayı onay veriyor. Aveda markası yedi tane altın seviye C2C ve gümüş seviye C2C ambalaj onayı sertifikası almış.

Derleyen: Ece Çağlar

BENZER YAZILAR