Çiğ Beslenme Hakkında Konuşmalıyız!

Vitamin Savunması

Pişirme işleminden kaynaklanan sindirim kolaylığı bazı sebzeleri daha besleyici kılıyor. Makrobiyotik yemek kitabı Eat Me Now’ın yazarı Melanie Waxman, “Besleyici maddeler genellikle hücre duvarlarıyla kaplıdır. Isı bu yapıları yıkar ve besin maddelerinin emilimi kolaylaşır. Böylece A, D, E ve K gibi yağda çözünen vitaminler biyolojik olarak daha faydalı olur” diyor. Üstelik ıspanak gibi bazı sebzelerin içerdiği besin öğeleri, ısıya maruz kalana kadar açığa çıkmıyor. Nasıl mı? Waxman’a kulak verelim: “Çiğ ıspanakta oksalik asit vardır. Bu, sebzenin içindeki yoğun demirin emilimini engelleyen bir maddedir. Ama ısı görünce kaybolur ve demiri açığa çıkarır.”

Gerçekten de bazı sebzelerin besleyici özelliği piştikten sonra açığa çıkıyor ve bunun sağlığımıza uzun vadede etkisi büyük. Soutter, “Domatesi ısıya maruz bırakmak, içindeki antioksidan kaynağı likopeni yüzde altmışa kadar yükseltir” diyor. British Journal of Nutrition dergisinde yayımlanan bir araştırma, sadece çiğ beslenme diyetini benimseyen kişilerin likopen seviyesinin düşük olduğunu ortaya koydu. Likopenin kanser ve kalp krizi riskini azalttığı biliniyor.

Karnabahar, Brüksel lahanası, kuşkonmaz, kale ve kıvırcık lahana gibi turpgiller de pişince faydası artan sebzelerden. Hatta çiğ yenmeleri zararlı bile olabiliyor. Waxman, “Bu besinler çiğ tüketildiğinde tiroid bezinin metabolizma düzenleyici hormon üretimini durdurabilir” diyor. Peki, bu ne anlama geliyor? Vücudunda yeteri kadar tiroid  hormonu üretilmezse, metabolizmanız yavaşlayacağı için kilo alabilirsiniz. Üstelik kendinizi yorgun hissedebilir ve kabızlık sorunu yaşayabilirsiniz. Turpgilleri pişirerek tüketmek, huzursuz bağırsak sendromunun iyileşmesine de yardımcı oluyor. Soutter, “Pişirmek, şişkinlik ve gaza sebep olan rafinoz maddesini yok ediyor” diyor. Bir taşla iki kuş!

BENZER YAZILAR