Çiğ Beslenme Hakkında Konuşmalıyız!

Zayıf İhtimal

Çiğ beslenme, sağlıklı bir kiloda kalmak için daha iyi bir seçim olabilir. Maher, “Bazı sebzeler -özellikle kabak, bal kabağı ve tatlı patates- nişasta içerir. Bu sebzeler piştiklerinde nişasta parçalanır ve şekere dönüşür. Kabağı ızgara yapabilir ya da rendeleyip çiğ olarak tüketebilirsiniz. Ancak sızıntılı bağırsak veya hassas bağırsak sendromu gibi bir sindirim sistemi rahatsızlığın yoksa, çiğ yemeniz daha faydalı olabilir” diyor.

Soutter ise, çiğ sebze ve “sindirilemeyen” liflerin sindirim için kötü olmadığını, tam tersine faydalı olabileceğini vurguluyor: “Vücut onları işleyebilir. Çiğnemek besinsel liflerin yapısını değiştiriyor, böylece midedeki bakteriler tarafından fermente edilerek parçalanıyorlar. Bu süreçte mide duvarı sağlığı için gerekli olan bütirat üretiliyor. Yani sindirilemez zannedilen lifler, faydalı mide bakterisi oluşumunu destekliyor.”

Olaya her iki cepheden de baktığımızda, kafamızın biraz karışması normal: Sonuç olarak sebzelerimizi çiğ mi yoksa pişmiş mi yiyelim? Görünen o ki, henüz bu sorunun net bir yanıtı yok. Soutter bunun sebzeye göre değişeceğini söylüyor ve hem pişmiş, hem de çiğ yemenin artıları ve eksileri olduğunu ekliyor.  Şunu unutmayın: Sebze yemekle ilgili önceliğiniz, onların çiğ ya da pişmiş olmasından ziyade her gün yeterli porsiyonda yiyebilmek olmalı. Maher, “Önemli olan, yeteri kadar ve bol çeşitli sebze yemeniz” diyor. Mesajı aldık!

BENZER YAZILAR