CİLDİNDEKİ MORLUKLARIN NEDENLERİ

Hiçbir yere çarpmadığından eminsin ama cildinde morluklar görüyorsun. Peki bunun nedeni ne olabilir? 

Morluklar, kan damarı kan hücrelerini derinin yüzeyindeki yumuşak dokuya sızdırdığında olur. Kaval kemikleri gibi vücudun bazı bölümleri, aradaki tampon bölge az olduğu için morarmaya daha yatkındır. Ya da daha basit bir açıklamayla, bu izlere yatkınlığını genetik olarak ailenden almış olabilirsin. Kan damarı hassasiyetine neden olan genetik bir fenomen var; bu kan damarlarının daha kolay yırtıldığı ve kan sızdırdığı anlamına geliyor.

Morarmanın bir başka nedeni ise ilaç ya da takviye kullanımıdır. Düzenli olarak kan sulandırıcı, asetilsalisilik asit ya da ibuprofen içeren ilaçlar kullanıyor musun? Bunlar ya da bazı bitkisel takviyeler, kan damarlarını yırtılmaya daha duyarlı hâle getirebilir. Ya da vitamin (özellikle C ve K vitamini) eksikliği çekiyor olabilirsin. Bunları içeren gıdaları (C vitamini için yaban mersini, kivi, çilek; K vitamini için kale, brokoli ve ıspanak) beslenmene eklemek, morluklarla savaşmanı kolaylaştırır. Kolay morarmanın potasyum eksikliğiyle ilgili olduğuna dair söylentinin yanlış olduğunu da belirtmeliyim.

Morluk oluşmaya başladığında, şişliği ve enflamasyonu azaltmak için gün boyunca o bölgeye aralıklarla buz tut. Bir sargı bezi sarmak da kan akışını yavaşlatabilir ve morluğun boyutunu küçültebilir. Eğer sürekli morluk oluşuyorsa, topikal K vitamini kremleri de izleri önlemeye ve iyileşme sürecini hızlandırmaya yardımcı olabilir. Ayrıca klinik çalışmalar, K vitamini ile arnika kremi kombinasyonunun morluklara iyi geldiğini gösteriyor. Son olarak, bromelain (ananasta bulunan bir enzim) takviyesi almak, hatta sadece ananas suyu içmek bile şişkinlik, kızarıklık ve enflamasyonu hafifletmeye yardımcı olur.

Genelde morluklar alarma geçmek için bir neden değildir. Fakat kolajen, damar hastalıkları ya da lösemi işareti olma ihtimali var. Eğer aniden hücum eden morluklar, morlukların şeklinde değişiklik ya da vücudunun birçok bölgesinde morluk oluşması gibi belirtiler gözlemlersen, bir dermatolog ya da dahiliye uzmanına görün.

Dr. Neil Sadick, Weill Cornell Tıp Okulu’nda Klinik Dermatoloji Profesör

BENZER YAZILAR