Çinko Eksikliğine Dikkat!

Çinko hepimiz için çok önemli antioksidan bir mineral. Uzmanlar özellikle bağışıklık sistemi için önemini her seferinde vurguluyor.

Büyüme, gelişme ve üreme sağlığında, hatta hücreler arası iletişimde vazgeçilmez bir unsur olan çinkonun eksikliği yaraların geç iyileşmesine kadar bir çok sorunu da beraberine getiriyor. En başta enfeksiyon hastalıklarına karşı savunmasız kalabilirsiniz. Spor yapanlarda performansı arttırıcı ve vücut yağ kas oranını dengeleyici etkileri olduğu da bilinen çinko, protein üretimini sağlıyor ve böylece enerji düzeyini yükseltiyor.

Hem erkeklerde, hem de kadınlarda cinsel fonksiyonları düzenleyici faydası olduğunu da belirtelim.

ÇİNKO EKSİKLİĞİNE NE SEBEP OLUYOR?

Yanlış beslenme tabi ki önemli bir unsur olsa da her seferinde tek sebep olmuyor. Bir çok ilaç da çinko eksikliğine neden olabiliyor! Doğum kontrol hapı kullanan, doğum sonrası hormon tedavisi gören kadınlar, fazla alkol kullananlar, mide asidine karşı ilaç alanlar ve yaşlılar da risk altında sayılıyor.

Özellikle hayvansal gıdalarda bulunan çinko, her ne kadar bitkisel gıdalarda da bulunsa da içlerinde yer alan fitalat isimli madde sebebiyle kana geçmesi zor oluyor.

Eksikliğinin çok fazla olduğu durumlarda ishal, cinsel isteksizlik, kısırlık, enerji kaybı, enfeksiyon hastalarına yakalanma, dikkat dağınıklığı, yaraların iyileşmesinin uzun sürmesi, hafıza bozukluğu, erken saç beyazlaması ve dökülmesi, dişetlerinde sorun, iştahsızlık, sarı nokta hastalığı, tırnak güçsüzlüğü gibi problemlerle yüzleşebiliyoruz.

ÇİNKONUN BİREBİR ETKİLERİ

Kalp-Damar Sağlığı

Çinko damarlarımızı dayanıklı kılıyor. Eksikliği durumunda kolesterolün birikmesi artıyor, böylece uzun vadede kalp krizine davetiye sağlıyor.

Saç-Cilt Sağlığı

Çinko ciltteki mikroba bağlı lekelenmeleri ve yağ birikmesini durduğu için akneleri engelliyor. Yaraların hızla iyileşmesini sağlıyor. Saçların daha hızlı uzamasına sağlıyor ve kepek oluşumunu engelliyor. Eksikliği durumlarında cildimiz de saçlarımız da bir anlamda korunmasız kalıyor.

Sinir Sistemi Sağlığı

Daha önce de berlittiğimiz gibi hücreler arası iletişimde çinko vazgeçilmez bir yerde olduğu için tüm bilişsel fonksiyonlarımızı düzenleyici durumunda. Melatonin hormonunu düzenleyici etkisiyle sağlıklı uyumamızı sağladığı gibi kadınlarda depresyonun da önüne geçiyor. Yağ asitlerini dengeleyici özelliğinden ötürü beynin beslenmesine de faydalı.

İnsülin Direnci Arttırmak

Çinko insülini bağlayarak pankreasın içerisinde depolanmasını kolaylaştırıyor. Hücre sağlığını güçlendirerek şekerin hücre içine alınmasını kolaylaştırıyor. Dolayısıyla insülin hassasiyetini arttırıyor. Bu sayede şeker yüksekliğine bağlı oluşacak yağlanmayı engelliyor.

Kanser Hücrelerinin Gelişimi

Çinko eksikliğinde hücre yenilenmesi ve sağlıklı bölünme süreci bozuluyor. Çinko eksikliği ile bağlantılı olduğu düşünülen kanser türleri ise şunlar; meme, kalın bağırsak kanseri, yumurtalık kanseri, akciğer kanseri, cilt kanseri ve kan kanseri. Erkeklerde testosteron üretiminde azalmaya neden olduğu için prostat kanserine yakalanmayı da kolaylaştırıyor. Ayrıca çinkonun kanser hücreleriyle savaşan bağışıklık fonksiyonlarını da güçlendirdiği unutulmamalı. Eksikliğinde ise kanser hücrelerinin büyümesi ve çoğalması hızlanıyor.

ÇİNKO İÇEREN GIDALAR

Midye

6 adet midyenin içerdiği çinko miktarı 32 miligramdır ve bu miktar günlük alınması gereken çinko miktarının % 400’ünü karşılamaktadır.

Sığır eti

85 gram kavrulmuş sığır etinin içerdiği çinko miktarı ise 7 miligramdır.

Yengeç

1 adetinin içerdiği çinko miktarı 4.7 miligramdır.

Kaju

28 gram kavrulmuş kajunun içeriğinde bulunan çinko miktarı 1.6 miligramdır.

Kabak Çekirdeği

100 gramı günlük alınması gereken çinko ihtiyacının neredeyse tamamını karşılamaktadır. Fakat fazla alınmasının kolesterole neden olabileceği de unutulmamalı.

Badem

28 gram kavrulmuş bademin içerdiği çinko miktarı 0.9 miligramdır.

Barbunya

Yarım kase pişmiş barbunyanın içerdiği çinko miktarı 0.9 miligramdır.

Tavuk

85 gram pişmiş tavuk etinin içerdiği çinko miktarı 2.4 miligramdır.

BENZER YAZILAR