Çocukluk Çağı Aşıları Otizme Yol Açar Mı?

İngiliz gastroenterolog Andrew Wakefield, 1998 yılında The Lancet dergisinde yayımladığı bir çalışmada, otizm ile çocuklukta yapılan kızamık-kızamıkçık- kabakulak aşısı arasında bir bağlantı olduğunu iddia etti.

Bu bulgu aileleri korkutmaya yetti ve etkisi bugüne kadar sürdü. CDC datalarına göre, çocuklar için okulun gerektirdiği aşılardaki -tıbbi nedenlerden kaynaklanmayan- istisnaların sayısı 11 eyalet genelinde arttı. Oysa ki kızamık ölümcül bir hastalık. 2015’te CNN tarafından yapılan bir ankette, aşı karşıtı ebeveynlerin görece varlıklı, beyaz ve üniversite mezunu olduğu ortaya çıktı. Ankete katılanların yüzde 57’si çocuklarına aşı yaptırmama gerekçesi olarak otizm kaygısını belirtmişler.

The Lancet dergisi, Wakefield araştırmasını bilimsel olarak geçersiz sayarak 2010’da geri çekti. Görünen o ki Wakefield aşı kaynaklı kaza avukatlarından para alarak bulgularla oynamış ve sahtekârlık yapmıştı. Wakefield tıp lisansını kaybetti. The American Academy of Pediatrics, aşı ve otizm arasında herhangi bir bağlantı olmadığını gösteren 20 araştırma ve diğer kanıtların listesini yayınladı. Ayrıca araştırmacılar, 2 ila 11 yaş arasındaki çocuklar arasında kızamık-kızamıkçık- kabakulak bağışıklığında yüzde 5’lik bir düşüşün bile ülke çapında kızamık vakalarını 3 katına çıkaracağı ve bunun da milyon dolarları bulan yıllık sağlık harcamalarına yol açacağı konusunda uyarıyor.

BENZER YAZILAR