CROSSFIT’İ TANISANIZ, ÇOK SEVERSİNİZ

3Yaşını almış insanlar CrossFit yapamaz.

İşte bir başka yanlış görüş daha. Elbette ki 20’li ve 30’lu yaşlarındaki erkekler formunun zirvesindedir, ancak CrossFit salonlarında bu yaşlardaki insanlarla yarışabilen pek çok yaşlı üye de vardır. CrossFit programlarının ölçeklendirilebilir ve yaşını almış insanların ihtiyaçlarını (hareket açıklığı, mobilite, eklem ve sağlığa faydası) karşılayabilir oluşundan dolayı, bu kişilere uygun programlar hazırlanır ve güvenli bir biçimde gelişimleri sağlanır. Cross-Fit’in yaratıcısı Greg Glassman ve ileri görüşlü tüm CrossFit antrenörlerine göre olay şiddet değil, uygun yoğunluktur. Yaşlıların da bu sporu yapabildiğine dair daha fazla delil istiyorsanız, yaş kategorilerine göre ayrılan CrossFit Games adlı organizasyona göz atabilirsiniz. Zira bu yarışmalardaki bireysel erkek, kadın veya takım karşılaşmalarında gençler (14-15, 16-16) ve ustalar (40-44, 45-49, 50-54, 55-59, 60+) gibi klasmanlar bulunuyor.

CrossFit sporcuları sadece CrossFit yapar.

Evet, CrossFit çok büyük bir tutku olduğu için CrossFit’çiler bu spora bağlıdır. Fakat bu, hedeflerine ulaşma yolunda başka spor dalları için hevesli olmadıkları anlamına gelmez. Örneğin birçok CrossFit’çi yüksek yoğunluklu WOD’lardan çıkıp, hareket kabiliyetini artırmak, eklemlerini ve kaslarını korumak için yoga yapar. Yine birçok sporcu, aktif dinlenme için yüzer, koşar, bisiklete biner, yürüyüşe çıkar ve daha birçok farklı branşla uğraşır. Amaç sporcuların özel yeteneklerini (çeviklik, koordinasyon, denge vb.) artırması ve farklı aktivitelerle heyecan ve yenilik duygusunu canlı tutmasıdır. Üst seviye CrossFit’çiler dahi powerlifting salonlarına giderek kuvvetini ve gücünü artırır, koşu antrenörleriyle çalışarak formlarını korur. Öte yandan, CrossFit antrenörleri de hedeflerinize ulaşabilmeniz için sizi farklı spor dallarını yapmaya teşvik eder. Bazıları sadece CrossFit yapmak istese de, bu durum CrossFit camiasındaki hakim düşünce değildir.

CrossFit’e başlarsanız sizi tüketir ya da hayatınızı kontrol altına alır.

CrossFit’i yaşamınıza siz entegre edersiniz, yani CrossFit’i ne kadar yapacağınız ve ulaşmak istediğiniz seviye size bağlıdır. Bazı CrossFit’çiler salona altı aylık sınırsız üyelikle kaydolur, haftada
beş gün salona gelir, Paleo diyeti yapar ve alabildiği tüm CrossFit ekipmanlarını alır. Diğerleri haftada iki kez gelir, hafif bir diyet tercih eder ve rahat kıyafetlerle spor yapar. Yani Cross-Fit’e gelenlerin amaçları birbirinden farklı olabilir. Kimileri rekabetçi olmak isterken, kimileri ise kendini aktif tutacak bir spor yapmak ve yeni insanlarla tanışmak ister. Hedefiniz ne olursa olsun, CrossFit’e oldukça kolay bir şekilde ayak uydurabilirsiniz ve Cross-Fit yaşam tarzınızı sekmeye uğratmaz.

BENZER YAZILAR