ÇÜRÜK TEDAVİSİNDE DİŞ DOLGUSUNA GEREK KALMAYABİLİR

Bilim insanları, fareler üzerinde etkili bir çürük tedavi yöntemi geliştirdi. Peki aynı tedavi insanlarda da işe yarayabilir mi?

dis-curugu

King’s College London’daki Diş Hekimliği Fakütlesi’nden bilim insanları, daha önce Alzheimer tedavisinde kullanılan bir ilacı kullanarak diş özündeki kök hücreleri yenilemenin bir yolu keşfetti. Çalışmanın önerisine göre, keşfedilen bu yeni yöntem diş dolgusu yönteminin sonunu getirebilir.

Dişiniz zarar gördü zaman kan damarları, doku ve sinirlerden oluşan diş özü savunmasız kalabilir ve bu da dişinizin enfeksiyon kapma ihtimalini arttırabilir. İltihap olduğu zaman, vücudunuz yeni bir diş minesi şeridi oluşturarak diş özünü sarar. Fakat bu yöntem büyük çürükleri iyileştirmez. Diş hekimleri de oluşan bu boşlukları kalsiyum ya da silikon bazlı dolgular yardımı ile doldurur.

Fakat bu yöntem dişinizi tamamen iyileştirmez. Dahası, bu dolgular genellikle enfeksiyona açık olurlar ve sıklıkla da yenilenmeleri gerekir. Eğer işler kötü giderse de dişinizin çekilmesi söz konusu olabilir.

Tideglusib tam da  bu noktada devreye giriyor. Araştırmacılar, aslında Alzheimer tedavisi için test edilmiş olan bu ilacın, dişteki kök hücreleri uyarıp uyaramayacağını merak ettiler. Bu amaçla da farelerin çürüklerine Tideglusib içeren kolajen yapılar yerleştirdiler. 6 haftanın sonunda, Tideglyusib, çürüyen düşte yeni diş minesi oluşumunu tetikledi. Yani diş kendi kendisini iyileştirebiliyordu.

Çalışmanın fareler üzerinde denendiğini bir kez daha belirtmek şart. Ayrıca elde edilen bulgular da emekleme aşamasında. Söz konusu alternatif tedavinin insanlarda işe yarayıp yaramayacağının görülmesi için daha fazla teste ihtiyaç duyuluyor.

BENZER YAZILAR