D VİTAMİNİ TAKVİYESİ NE KADAR GEREKLİ?

D vitamini takviyeleri hakkındaki tartışmalar sürüyor.

vitamin d

 

Konu beslenme ve sağlıklı yaşam olduğunda, takviye meselesi belirsiz bir noktada duruyor. Hepimiz ihtiyacımız olan mineral ve vitaminleri yeterli miktarlarda alıyor olduğumuzdan emin olmak istiyoruz. Fakat Harvard Medical School’da yürütülen bir araştırma, vitamin ve minerallerin takviye yoluyla değil, beslenme yolu ile alındıkları taktirde daha etkili olduklarını gösteriyor.

Fakat tropikal bir bölgede yaşamadığın taktirde kendi başına alabilmenin oldukça zor olduğu bir vitamin bulunuyor: D vitamini. Peki “güneş ışığı vitamini” olarak da bilinen D vitamini neden bu kadar önemli? D vitamini hakkında bilmen gerekenler neler?

D vitamininin faydaları

D vitamininin, insan vücudunda üstlendiği en önemli görevlerden birisi kemik büyümesini desteklemektir. Bu vitamine aynı zamanda hücre büyümesi, inflamasyonun azaltması ve nöromüsküler fonksiyonlar gibi önemli konularda da ihtiyaç duyuluyor.

Fakat faydaları bununla da bitmiyor. D vitamini sayesinde üreme şansı artıyor, göğüs kanseri riski önleniyor, solunum enfeksiyonları azalıyor. Hatta MS hastalığı gibi konularda bile D vitamini önemli rol oynuyor.

D vitamini eksikliği nasıl anlaşılır?

D vitamini takviyesine sarılmadan evvel, önce D vitamini takviyesine ihtiyacın olup olmadığına bakmalısın. Güneşin az olduğu yerlerde D vitamini eksikliğinin söz konusu olduğu söylenebilir. Çünkü vücudun D vitaminini sadece güneşten gelen UVB ışınları ile üretebiliyor.

Bazı insanlar D vitamini eksikliğine daha yatkın oluyor. Koyu tene sahip olan insanlarda bu vitaminin sentezi güçleşiyor ve D vitamini eksikliği tehlikesi belirebiliyor.

 

Obzeler de risk altında. D vitamini yağda çözünebilir yapıda olduğu için, obez insanlar D vitamini eksikliği konusunda 2-3 kat daha fazla risk altında. Hamile kadınlarda da riskin artış gösterdiğini belirtelim. Bebek, hamile kadın vücudundaki talepleri artıracağı için daha fazla D vitaminine ihtiyaç duyulabiliyor.

Fakat herhangi bir teste girmeden D vitamini eksikliğinin söz konusu olduğunu tam olarak anlayamıyorsun. D vitamini taramalarında da bir standart sağlanabilmiş değil. Eğer D vitamini eksikliğinin bulunduğunu düşünüyorsan  (aşırı bitkinlik, vücut ağrıları gibi semptomlar, D vitaminine ihtiyacın olduğunu gösterebilir) kan testi yaptırmayı düşünebilirsin. Sonuçlar ışığında D vitamini eksikliğin belirlenirse de doktorun sana belirli dozlarda takviyeler verecektir.

Peki gerçekten de D vitamini takviyesi alman gerekiyor mu?

Bilim dünyasında, D vitamini takviyesi konusu oldukça tartışmalı. Hem D vitamini takviyesi alınmasını destekleyen hem de bu görüşe karşı çıkan birçok araştırma mevcut. Yeterli miktarda güneş ışığı alan ve deniz ürünlerine bayılan birisiysen, aynı zamanda D vitamini eksikliği semptomlarının hiçbirisini tecrübe etmiyorsan, D vitamini takviyesi alman gereksiz.

Bazı araştırmalar, haftada 2 gün 5-30 dakika arasında güneş ışığına maruz kalmanın D vitamini sentezi için yeterli olacağını iddia ediyor. Aynı zamanda D vitamini açısından zengin somon balığı, kılıç balığı, D vitamini açısından güçlendirilmiş süt ürünleri ve balık yağı tüketmen senin için iyi olacaktır.

 

BENZER YAZILAR