Fitness antrenörü ve danışmanımız Fatih Arıman’a koşmanın tüm sırlarını sorduk.
Ağır kardiyo antrenmanlarından sonra bile kendimi hiç yorgun hissetmiyorum. Yine de mutlaka bir gün dinlenmeli miyim?
Evet! Siz kendinizi belki dinlenmiş ve zinde hissedebilirsiniz. Ancak kaslarınız, tendonlarınız ve yumuşak dokular sizinle aynı şekilde düşünmüyor olabilir. İstinye Hillside City Club Spor Şefi Fatih Arıman: “Ağır bir koşu antrenmanından hemen sonra kaslarınızı zorlamak sakatlık riskini artırabilir. Arta kalan enerjinizi harcamak için haftada bir ya da iki defa yüzebilir ya da eliptik makinede antrenman yapabilirsiniz” diyor. Eğer kaslarınızda ağrı ya da yorulma hissederseniz, bir iki gün ara verin.
Birkaç hafta boyunca vücudumu dinlendirmek için sadece çok hafif tempolu koşular yapmak istiyorum. Fitness seviyem ne zaman düşmeye başlar?
Fatih Arıman cevaplıyor: “Üç-dört hafta sonra bacaklarınızın hızını kaybetmeye başlarsınız. Bu dinlenme süresinde ağırlık antrenmanları yapmanızda fayda var,” diyor ve ekliyor: “Araştırmalar haftada iki defa merkez bölgenizi ve bacak kaslarınızı çalıştıran ağırlık antrenmanı yapmanın koşu performansınızı korumanıza yardım edeceğini gösteriyor.”
Elimde hafif dambıllarla koşmamda bir sorun var mı? Bunun yerine genel kuvvetimi artırmak için ne yapabilirim?
Arıman’a göre bu hiç iyi bir fikir değil: “Elinizde ağırlıklarla koşmak doğru vücut formunu korumayı oldukça zor hale getirir. Daha da önemlisi, sakatlanma riskinizi ciddi şekilde artırabilir. Elinizde ağırlık varken istemeden gövdenizi hafif geriye götürürsünüz, bu da omuzlarınıza fazla yük binmesine yol açar ve kollarınızı normaldeki gibi sallamanızın önüne geçer. Merkez bölgenizi kuvvetlendirmek için bunun yerine elinizde dambıllarla yürüyebilirsiniz ya da mekik, yan mekik, plank, side plank ve hanging leg raise hareketlerini yapabilirsiniz.”
Yaz aylarında sıcak havada açık havada koşarak daha çok terlemek daha fazla kalori kaybetmeme yol açar mı?
Terlemek dokularda bulunan sıvıların vücut sıcaklığının yükselmesiyle atılması demektir. Terleme sırasında salgılanmış toksinleri atılır. Bu nedenle spor yaparken terlemek faydalıdır. Ancak Fatih Arıman daha çok terlemenin daha çok kalori yakmak demek olmadığını söylüyor: “Bizim spor yapmaktaki asıl amacımız zayıflamak ve kilo vermekse önemli olan vücuttaki sıvı kaybı değil yağ kaybıdır. Açık havada yapılan egzersizin yapıldığı yere göre oksijen kalitesi daha yüksek ve daha kaliteli olabilir, fakat sıcaklarda çok terleyerek yapılan egzersizler aşırı sıvı kaybına neden olacağından fayda yerine gereksiz yorgunluk hatta egzersizi yarıda bırakmamızı bile sağlayabilir.”