Yeni yıla girerken dilek tuttun mu? Eğer başaracağını düşünüyorsan, bu kez ‘gerçek’leşecek demektir. İnanıyorsan olur!
Yazı: Diyetisyen Güneş Aksüs
1. FAZLA KİLOLARINI VER
Ver deyince veriliyor sanki diye okumaya başlama bu yazıyı. Kızgınlık, stres ve sinirle, daha önce yaptığın hataları düşünerek diyete başlarsan kaybedersin. Yeni erkek arkadaşınla yeni bir ilişkiye başlarken, daha önceki ayrılıklarını düşünerek, ağlayarak mı başlarsın, yoksa aşkın tadını çıkararak mı? Tamam, kabul ediyorum; bir yanda aşk var bir yanda diyet, yani mutsuzluk. Bu tarifi yapan kim? Eski diyetleri ile mutsuz olanlar! Sen bu tarifi değiştirmeye ne dersin? Belki de bugüne kadar yaptıkların sana uygun değildi. Senin yapabileceğin, mutlu olabileceğin ve sana kilo verdiren diyetini bul. Diyetisyenin ile mutluysan zayıflıyorsundur.
2. NE İÇECEĞİNİ BİL
Sadece su içen biriysen, içecek konusu senin için pek de sorun olmayabilir. Ama bir şey içmeden duramayan biri için, içecek tercihi çok önemlidir. Yemek sırasında bir içecek almadan yemeğe oturamayanlar var. Bu çok da tavsiye ettiğim bir şey değil ama ille de bardak dolu olacaksa, önce su olmalı. Yanındaki bardakta da yemeğe göre ayran veya soda olabilir.
Gazlı içecek içme gibi bir alışkanlığın varsa, en azından fazla kalori almamak için light (şekersiz) seçenekleri tercih edebilirsin. Alkolden bahsediyorsan da bir kadeh şarap olabilir. Bir kadehten fazlası bir fayda sağlamayacak. Gazlı içecekler veya alkol bence sadece özel günlerde olmalı. Her gün olması gereken bir alışkanlık değil; arada bir, çok canın çekerse.
Ama bir de her gün içmen gereken ve arada bir içebileceklerin var (aşağıdaki kutuda görebilirsin). Bütün bu ayrımları yapmayı öğrenmelisin.
3. SPOR SALONUNUN YERİNİ HATIRLA
Spor salonunun yolunu unuttun mu? Biliyorum ilk gün çok zor olacak; adım atmak istemeyecek, ertelemek isteyecek, aman boşver diyeceksin. Ama hadi kalk! Çünkü bu sana çok iyi gelecek bir sihir, resmen bir mucize! Daha iyi görünmek, daha hafif olmak, daha iyi nefes almak istemez misin? Bunun için ilk gün zorlanacağını bilsen de git, git ki ayakların diğer günlerde seni kendiliğinden götürsün. Hangi egzersizi yapacağım diyorsan, derginin içindeki egzersiz sayfalarına bakabilirsin.
4. KAÇAMAK KEYFİ YAP
Ben her zaman kaçamak yaptıran bir diyetisyen oldum. Bunun iki nedeni var. Birincisi bir itiraf; ben de kaçamak yapmayı seviyorum. Dozunda olan kaçamakların ruhuma ve bedenime iyi geldiğini düşünüyorum. İkinci nedeni de, takip ettiğim danışanlarımdan yine abartmadan kaçamak yapanların daha mutlu ve rahat zayıflıyor olması. Bu da başarıyı olumlu etkilediğini gösteriyor. Haftada bir gün kaçamak yap; sevdiğin bir tatlı, pizza veya mantı… Her ne yemek istersen. Kaçamakları nasıl telafi edeceğini WomensHealth.com.tr adresindeki “Diyet Kaçamakları” bölümünü tıklayarak öğrenebilirsin.
5. BİR PSİKOLOĞUN OLSUN
Psikoloğa gitmek için ille de arıza çıkmasına gerek yok. Düzenli olarak gitmene de gerek yok ama hayatında bir psikolog olması sana ayrı bir güç katabilir. Çünkü herhangi bir nedenle canını sıkan, seni mutsuz eden bir şey, hayatının her alanını etkiler. Sıkıntılarını biriktirmeden çözmelisin. Sıkıntılı dönemler dışında da psikoloğunla zamanını iyi kullanma, odaklanma, motivasyon gibi işinle ilgili konularda görüşebilirsin. Diyet yaparken zorlandığın yerleri de onunla paylaşabilirsin.
6. NE GİYECEĞİNİ DE DÜŞÜN!
Yeni yılda iyi beslendiğini, güzel güzel zayıfladığını, spor ile sıkılaştığını düşünürsek biraz da elbise dolabında değişim gerekiyor. Yeni alacağın elbiselerin vücuduna uygun olmasına dikkat et. Renklerin bir anlamı var elbette. Sana iyi gelen, seni mutlu eden renkler seç. Hayatına renk kat! Yemek tabağında da, kıyafet dolabında da her renk olmalı. Zayıflama diyeti yaparken çok beğendiğin bir elbisenin küçük bedenini al ve onu giyeceğin anı hayal et!
7. VİTAMİNSİZ KALMA
Kişisel özelliklerimiz, ihtiyaçlarımız farkı. Düzenli olarak vitamin takviyesi almanı, ne olursa olsun tavsiye etmiyorum. İyi beslendiğin sürece her gün vitamin almana gerek yok. Ama çok yoğun olduğun dönemlerde, çok çalışman gereken zamanlarda, yolculuk sırasında ve öncesinde bazı kürler yapabilirsin. Özellikle kış aylarında grip gibi hastalıklardan korunmak için beslenmene C Vitamini ekleyebilirsin. Senede bir kez kan tahlili yaptırarak D Vitamini seviyene baktırman ve eksikse tamamlaman gerekir. B12 Vitamini de hafıza için çok önemlidir ve yılda bir kez kontrol ettirmelisin. Eksikse onu da tamamla. Omega 3 ise mutlaka her gün alman gereken bir takviye. Sadece balık yediğin günlerde takviye almana gerek yok.
8. YEMEK TARİFLERİ ÖĞREN
Sağlıklı yemek tarifleri araştır, evde yapabileceğin pratik ve güzel yemekler listesi hazırla. Evde daha çok yemek ye. Arkadaşlarını çağır ve sağlıklı, çeşit çeşit yemek yapılabileceğini onlara göster. Yemeğin sonuna kadar da bu tariflerin daha az yağlı, daha az tuzlu olduğunu söyleme. Bol bol baharat kullan.
Her gün içmen gerekenler:
– Su, soda (maden suyu)
– Ayran, süt
– Yeşil çay, siyah çay, kahve
Arada bir içebileceğin bitki çayları:
– Ihlamur, biberiye, anason, rezene (rahatlatıcı)
– Kiraz sapı, biberiye, yeşil çay (ödem söktürücü)
– Yeşil çay, mate, zencefil (metabolizma hızlandırıcı)