DEADLIFT İÇİN UYGUN MUSUN?

Bazı adamlar için egzersizlerin kralı olan bu hareket, bazıları için acı verici olabiliyor. Nedeni anatomimizde saklı olabilir.

fitness-agirlik-spor-salonu

Deadlift yapmayı nasıl bıraktığımı dün gibi hatırlıyorum. Hedefimin 160 kilogram ile deadlift yapmak olduğu altı aylık bir programın üçüncü ayındaydım. Hareketin dördüncü setini yapıyordum ve halterdeki ağırlık 85 kilogramdı.

İlk iki tekrar tertemiz geçti. Üçüncü tekrarda belimin sağ tarafında hafif ama rahatsız edici bir kayma hissettim. Sonra canım yanmaya başladı, ağrı tüm bel bölgeme yayıldı. Çifte yemiş, bıçaklanmış falan gibi hissediyordum. Salonun zemininde cenin pozisyonu almış kıvranırken kendi kendime yemin ettim. Deadlift için tüm egzersizlerin kralı demeleri umurumda bile değildi. Bir antrenör ve hareket uzmanı olmama rağmen, bu lanet hareketi kendimi sakatlamadan yapamamıştım. Madem öyle, onunla işim bitmişti.

Ki yaşadığım bu son olay, 10 yıl boyunca deadlift yüzünden istirahat etmek zorunda kaldığım dördüncü seferdi. Ciddi bir şey olmamıştı, doktorum fıtıklaşma veya majör bir travma olmadığını söyledi. Ama geçmiş olayları hesaba katarak, deadlift olayını biraz azaltmam gerektiği konusunda uyardı. Geçmiş sakatlıklarımda muayene olduğum doktorlar da benzer tavsiyelerde bulunmuştu.

Artık uzmanları dinlemeye hazırdım. Kendimi çok güzel ama bir o kadar da dengesiz bir kadından ayrılmış gibi hissediyordum.

Deadlift ile aramızdaki bu aşk-nefret ilişkisine benzer bir olay, Yunan mitolojisinde de yer alıyor. Yunanistan’ın Santorini adasındaki 500 kiloluk bir taş yazıtın üzerinde, “Critobulus’un oğlu Eumastas beni yerden kaldırdı” yazar. Bu sözcüklerin 2500 yıl önce söylenmiş olduğuna inanılıyor. Bugün ise CrossFit ve powerlifting gibi ağırlık kaldırma tabanlı antrenman stilleri sayesinde, iki milyon kişi #deadlift etiketiyle bu egzersize olan sevgisini Instagram’da paylaşıyor.

Beni yanlış anlamayın; deadlift güvenli bir şekilde yapabildiğiniz takdirde efsane bir harekettir. Antrenörler bu egzersizi hip hinge kategorisinde değerlendirir. Bu hareket temelde kalçanızı, belinizi, hamstring kaslarınızı hedef alsa da, üst sırt, quadriceps ve trapez kaslarınıza da etki ederek neredeyse tüm vücut kaslarınızı çalıştırır. Tutuş kuvvetinizi de artırır. Tüm o kas kütlesini tek seferde çalıştırmanın bedenin geneline dair faydaları da var. Antrenör ve MH fitness danışmanı Ben Bruno, “Tek bir harekette bu denli fazla kas kütlesini çalıştırdığınız zaman kardiyovasküler sisteminizi harekete geçirirsiniz. Bu da bir yandan yağ yakmanızı sağlar” diyor.

BENZER YAZILAR