DEADLIFT İÇİN UYGUN MUSUN?

deadlift-agirlik

Öte yandan deadlift’in ismi gibi korkutucu bir yanı da var. Egzersiz fizyoloğu Dean Somerset, bazı insanların anatomisinin deadlift yapmaya uygun olmadığını ve sakatlanabileceklerini söylüyor.

Sırt mekaniği üzerine bir kitap yazan Dr. Stuart McGill, hareketin icrasını kısıtlayan faktörlerden birinin, omurga kalınlığı olduğunu söylüyor. Bu tamamen kalıtımsal bir özellik. İnce bir omurga daha esnek olmanızı sağlarken, düzenli olarak daha yüksek ağırlıkla başa çıkamaz. Omurganız ne kadar kalınsa, sırtınızdaki kemikler o kadar ağır yüklerin üstesinden gelir.

Bir diğer önemli faktör ise kalça yapısı. Somerset’e göre bazı insanların üst bacak kemikleri kalça eklemlerinin çok gerisine bağlıdır ve bu yüzden, kalçalarını öne doğru hareket ettirmek istediklerinde bu eklem girişleri onları bir kapı takozu gibi durdurur. Bu nedenle insanlar deadlift hareketi için uygun başlangıç pozisyonunu alamazlar. Bir şekilde hareketi yaptıklarında ise gerilme, çekilme ve fıtık gibi rahatsızlıklar yaşama ihtimalleri yüksektir.

İlginizi çekebilir: Deadlift’e Alternatif Hareketler

MR çektirmeden omurga kalınlığını veya kalça yapısını kesin olarak tespit etmek mümkün değil. Ancak bir türlü doğru şekilde gelişmeyen deadlift’i açıklama konusunda anahtar noktalar.

Bu gibi faktörlerden yola çıkan Somerset şu sonuca ulaşıyor: “Hareketi ne kadar doğru öğretirseniz öğretin, insanların yüzde 10’u ila 20’si deadlift’i doğru yapamayacaktır.” Bu oran, ağırlık sporu yapan insan sayısına vurduğunuzda çok yüksek bir değere tekabül ediyor. Bu da vücut geliştirmede hayati bir önem atfedilen bu hareketi yapmaması gereken çok fazla insan olduğunu gösteriyor.

Spor yaşamım boyunca deadlift ile yaşadığım sıkıntılar, benim de bu yüzde 10-20’lik kesime dahil olduğumu gösteriyor. Şimdi anlatacağım yollarla siz de kendi durumunuzu analiz edebilirsiniz.

Hareketi yaparken sırtınızda zorlanma hissediyorsanız, ilk yapmanız gereken şey formunuzu ve mobilitenizi kontrol etmek. Birkaç dakika formunuza çalışarak veya birkaç hafta esneme egzersizleri yaparak deadlift yapmayı başarmanız hayli mümkün. Sayfada verdiğimiz tüyolar size bu konuda yardımcı olacaktır.

Formunuzu ve mobilitenizi geliştirmenize rağmen hâlâ ağırlığı yerden kaldıramıyor, daha da kötüsü acı çekiyorsanız, bu durumda sorun anatomik yapınız olabilir. Bu problemi halletmek ise daha zor.

Havlu atmaya ve deadlift’e veda etmeye karar verirseniz, müsabık powerlifter Craig Rasmussen harika alternatifler olduğunu belirtiyor ve şöyle diyor: “Tek bir hareketi yapamıyorsunuz diye ağırlık kaldırmadan tamamen soğumayın.”

Somerset de aynı fikirde: “Tek bir egzersize bağlı kaldığınızda, o hareketin kazanımları bir noktada azalır. Altı ayınızı deadlift’in üstesinden gelmeye çalışmakla geçirmek yerine, size acı çektirmeyen başka egzersizlerde ustalaşarak geçirin.”

Ben de ikinci seçeneği tercih ettim. MR çektirip gerçekten sorunun kaynağını çözmeye çalışabilirdim veya Somerset’in bahsettiği bir diğer muhtemel sebep olan psikolojik engelleri yaşayıp yaşamadığımı anlamak için bir uzmana danışabilirdim. Ama bu kadar zahmete girmeye ne gerek var? Fitness yapıyorum ama sonuçta bir powerlifter değilim. Benim için deadlift bir amaç değil, sadece bir araç. Ve bir araç işime yaramıyorsa, başka bir araca geçerim. Siz de bir egzersizin gelişiminize katkısı olmadığını hissederseniz, başka egzersizler bulun.

deadlift-2

*Derleyen: Uğur Mutlu

 

 

BENZER YAZILAR