DEDİKODUNUN AKLINIZA OYNADIĞI GARİP OYUN

dedikoduSinsi iş arkadaşlarınız işinize de yarayabilir.

İş yerinde sebilin yanından transit mi geçiyorsunuz? Hollanda’da gerçekleştirilen yeni araştırmaya göre başkaları hakkında yapıldığını duyduğunuz dedikodular, kendi hakkınızda düşündüklerinizi de etkileyebilir.

Araştırmada, iş arkadaşlarının performans değerlendirmelerinde kötü sonuçlar aldığını duyan insanlar, tersini duyanlara göre kendilerini daha özgüvenli hissediyorlar. Fakat kulaktan dolma bu bilgiler aynı zamanda kendimizin de dışarıya nasıl bir imaj çizdiğimiz konusunda kaygı yaratabiliyor.

Araştırmada çalışan Dr. Elena Martinescu, negatif dedikoduların hem acı hem tatlı olabildiğini söylüyor. Bir yandan, dedikodu sizden daha kötü durumda olan insanları duyup kendinizi daha güvenli, değerli hissebiliyorsunuz.

Fakat negatif dedikodular aynı zamanda hakkında bahsedilen insanın başına gelebilecek potansiyel sıkıntıları da düşündürdüğü için insanlarda kaygı da yaratabiliyor.

Martinescu’ya göre bu durum “Etrafımızda farkında olmamız gereken tehditleri biz gösteriyor.”

Aklınızı karıştırabilecek olanlar sadece negatif dedikodular da değil. Erkekler iş arkadaşlarının parlak değerlendirmeler geçirdiğini duydukları zaman, başarısız olduklarını duyduklarından daha büyük bir kaygıya da düşebiliyorlar.

Bunun sebebi erkeklerin doğaları gereği rekabetçi olmaları. Martinescu’ya göre “İnsanlar sosyal ortamlarında bir insan hakkında pozitif şeyler duydukları zaman, bu başarıların kendi başarıları için tehdit olduğunu hissedebilirler.”

Hem negatif hem pozitif dedikodular duymak yardımcı olabilir çünkü bu durum kendimizi değerlendirmeye almamızı da tetikleyebilir diyor Martinescu. Üstelik de her zaman kendimiz için daha iyisini isteriz. Kritiklerin sizi nasıl etkilediğinin farkında olmak çok önemli.

BENZER YAZILAR