Deniz ürünlerindeki ağır metaller

Deniz ürünlerinde yüksek miktarda cıvaya rastlanıyor bu da sağlığımızı tehdit ediyor.

Cıva, belki görüntü olarak çok güzel bir metal. Gümüş renkli, parlak, kokusuz ve yere düşen bir damlası bile son derece hızlı yol alabildiği için “cıva gibi” deyimine temel oluşturan, görünümü güzel bir madde. Yalnız cıvanın oda sıcaklığında ağır ağır buharlaştığı pek bilinmiyor. Bu da soluyarak ve dokunarak, akciğerler ve cilt yoluyla vücudumuza kolayca girebilir anlamına geliyor.

Cıva, floresan lambalarda yer alan bir madde. Ayrıca kâğıt hamurunda beyazlaştırıcı olarak kullanıldığı için kâğıt sanayiinde çalışanların da sağlığını tehdit eden bir metal. Yine kâğıt fabrikalarının atık sularında da yüksek oranda cıva bulunuyor ve bu atık sular sadece çevre için değil insan sağlığı için de ciddi anlamda tehlikeli. Cıva, bir de diş dolgularında kullanılan alüminyum amalgamlarda sık sık karşımıza çıkıyor. Öyle ki bu amalgam dolguların neredeyse yarısı cıva içeriyor. Dolayısıyla dolgu yapılırken ya da eski dolgu çıkarılırken cıva bulaşması gibi bir tehlike söz konusu ve bu da sağlık açısından risk oluşturuyor.

https://www.healtyhype.com/stresten-kurtulma-yollari/

Siz belki balık başta olmak üzere çeşitli deniz mahsulleri tüketerek sağlıklı beslendiğinizi düşünüyor olabilirsiniz ancak yediğiniz balığın nereden geldiği de vücuda giren ağır metal riski bakımından önemli. Çünkü özellikle son yıllarda, çevre kirliliğinin yoğun olduğu denizlerde avlanan balıklarda ve midyelerde yoğun miktarda cıvaya rastlanıyor. Çoğu konserve gıda olarak soframıza ulaşan kılıçbalığı, som balığı, somon balığı, ton balığı gibi balıklarda yüksek miktarda cıvaya rastlanabiliyor. Uzmanlar, çok fazla deniz ürünleri tüketen kişilerin, yedikleri balığın nerede avlandığına, nerede yetiştirildiğine dikkat etmesi gerektiğini söylüyor.

Akut cıva zehirlenmesinin belirtileri tipik: Vücutta ödem, şişkinlik, sıvı kaybı, vücut kıllarında dökülme, reflekslerde artış… Kronik cıva zehirlenmesinde ise diş kaybı görülebiliyor. Cıva, merkezi sinir sisteminde de hasara yol açarak karaciğer ve böbreklerde bozulmalara sebep oluyor. Bu arada otizmin altında yatan sebeplerden birinin de cıva zehirlenmesi olduğuna dair bazı çalışmalar mevcut.

BENZER YAZILAR