Prodenta Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği’den Dr. Dt. Okan Acar anlatıyor.
Dental implant, en basit anlamıyla, eksik olan dişlerin fonksiyon ve estetiğini tekrar sağlamak amacıyla çene kemiğine yapay diş kökleri yerleştirilmesine verilen ad. Diş eksikliği durumunda implant uygulaması artık bir gereklilik. Öyle ki, standart bir tedavi planı olarak dünya tıp literatürüne girmiş durumda. Diş eksikliğinin giderilmesi için doğala en yakın sonucu vermesinin
bunda katkısı büyük. Sanılanın aksine ne çok ağrılı ne de travmatik reaksiyonlara neden olan bu işlem; hastanın sağlığını ileri düzeyde etkileyen ve herhangi bir tedavi uygulanmasını engelleyen durumlar haricinde gerçekleştirilebiliyor. Tıbbın gelişmesiyle beraber implant uygulanacak bölgede yetersiz kemik olması durumunda dahi, yeni teknolojilerle yeni kemik üretimi mümkün kılınıyor. Özetle, her koşulda hasta yitirdiği dişlerle birlikte kaybolan fonksiyonları ve estetiği geri kazanabiliyor. Elbette bu işlem uzman ellerle ve steril koşullarda gerçekleşmeli.
Nedir?
Dental implant, herhangi bir sebeple kaybedilmiş, var olmayan diş ya da dişleri tekrar kazanmak için (dişin olması gereken noktada) kemiğin içine yerleştirilen, titanyumdan üretilmiş kök formunda yapılardır. İki basamaklı bir işlem olan dental implant uygulamasıyla kişiye öncelikle bir diş kökü kazandırılmış oluyor. Ardından 2-4 ay arasında bir süre, kemiğe entegre olması bekleniyor. Sonrasında, dişinize porselen kaplama yaptırır gibi, implantınıza porselen diş yaptırmanız gerekiyor.
Nasıl Uygulanıyor?
Hastanın implant ihtiyacına göre seans sayısı belirleniyor. Yapılan işlem, yapısı vidaya benzeyen implantın dişetinin altındaki çene kemiğine uygun açıyla yerleştirilmesine dayanıyor. İmplant
kemik içinde açılan yuvaya ağır hareketlerle vidalanarak yerleştiriliyor. Tek bir implant uygulaması, anatomik bir engelle karşılanmadığı takdirde dakikalar içinde bitebiliyor. Kemik kaynaklı bir sorun yaşandığında, doktor gerekli miktarda kemik elde etmek için ön çalışma yapıyor.