Dersimizi Aldık!

kosmak

HATA #2 FAZLA HEYECANLI BAŞLADIM 

Uzmanlar gerçek antrenmanın, yarış günü ne ile karşı karşıya kalacaksınız, ona hem fiziksel hem de zihinsel olarak hazırlanmakla mümkün olduğunu söylüyor. Gerçi Lisa bunu kötü bir deneyimle öğrenmişti: “Ortalama 27’nci km’de bulunan korkulu tepelere varmadan kilometrelerce önce, vücudum isyan bayrağını çekmişti. Öncesinde yokuştan aşağı hızlı bir iniş yaptım, sonra hızımı yavaşça düşürdüm. Tepeyi koşmadan önce düzlükte vücudumu esnetirken zihnimde iki ses birden yükseliyordu. Zaman mı kazanacaktım, yoksa enerjimi mi koruyacaktım?” Lisa daha tepeye gelmeden quadriceps kasları mahvolmuş, hız kaybetmiş ve tarihinin en yavaş bitişine imza atmıştı.

ALINAN DERS: ZİHNİNİ VE BEDENİNİ HAZIRLA 

Yarış üzerine adamakıllı çalışın ve yarışacağınız zemine en uygun antrenmanı belirleyin. Eğer tepe yarışlarına hazırlanıyorsanız haftada bir gününüzü yokuş aşağı ve yokuş yukarı çalışmalara ayırmalısınız. Egzersiz fizyoloğu ve koşu antrenörü Sean Coster, “Yokuş aşağı rahat ve verimli koşabilmeyi öğrenmelisiniz. Böylece quadriceps kaslarınızın şok yaşamasının önüne geçebilirsiniz. Aynı zamanda, yokuş aşağı koşmaktan yorulmuş halde vücudunuza yokuş yukarı koşabilmeyi öğretmelisiniz” diyor. Çalışma rutininize lunge ve squat gibi kuvvet antrenmanı egzersizleri eklemelisiniz. Koşularınızın bitiminde, yorgun haldeyken tepe koşuları çalışın.

Ölümcül zorlukta tepeler için zihninde canlandırma ve mantranın gücünden de faydalanın. Spor psikoloğu Dr. Kay Porter, “Yarış gününden birkaç hafta öncesinde başlayarak, kendinizi güçlü ve esnek bir şekilde tepe koşusu yaparken hayal edin. Dizlerinizi kaldırın, kollarınızı bastırın ve derin derin nefes alın” diyor. Mantranızı güçlü olmak üzerine kurun. Yarış başladığındaysa sakinliğinizi koruyun. Porter, “İnsanlar genellikle aceleci davranıp çok hızlı başlar. Siz anı yaşayın” diyor. 

BENZER YAZILAR