Detoks diyetleri kestirme bir yol gibi görünebilir; fakat buna gerçekten değeceğini söyleyemiyoruz.
Kulağa harika bir fikir gibi geliyor: Sağlıksız beslenme yolu ile vücudunuzu toksinlerle tıka basa doldurduktan sonra, bu toksinlerden bir an evvel kurtulmak istiyorsunuz. İnternette giriştiğiniz kısa bir araştırmanın ardından, bunun en iyi yolunun detoks diyetlerden geçtiğine dair bir sürü veriye rastlıyorsunuz. Size şunlar vadediliyor: Kısa sürede toksinlerden kurtulacak, kendinizi iyi hissedecek, bir de üstüne kilo vereceksiniz.
Fakat meselenin gerçek yüzü hiç de öyle değil. Detoks diyetlerine asla bulaşmamanız gerek. Neden mi? 3 maddede açıklayalım:
1- Sağlıklı bir vücut, toksinlerden kendi başına kurtulabilir.
Detoks diyetlerin iddiası, bu diyetler sayesinde toksinlerin vücudunuzdan tıpkı metaller ya da pestisitler gibi atılacağı yönünde.
Fakat vücudunuz zaten karaciğerinizde, kalın bağırsağınızda ve böbreklerinizde mükemmel bir arındırma sistemine sahip.
Özellikle yağ yakımına yönelik beslenme konusunda uzmanlaşmış olan Diyetisyen Dr. Cassandra Forsythe, detoks diyetlerinin arındırma konusunda vücudun doğal sisteminin üzerine çıkabildiğine dair hiçbir verinin bulunmadığını söylüyor.
2- Detoks diyetlerinin çoğunda protein çok az miktarlarda bulunuyor.
Günde 6 bardak yeşil içecek tüketmek, geçici olarak kilo vermenizi sağlayabilir; fakat size protein sağlamayacağı için, kas kütlenizi sağlıklı bir şekilde koruyabileceğinizi söyleyemeyiz.
Kaslarınızın tuğlalarına, yani proteinlere ihtiyacı var. Kısa sürede zayıflayabilmek adına, kas kütlenizden olmayın.
3- Detoks diyetleri, sağlıksız beslenme alışkanlıklarına teşvik ediyor.
Detoks yapmak, bir yeme bozukluğu değildir; fakat sağlıklı bir beslenme yöntemi olmadığı kesin. Master Cleanse’i ele alalım. Burada size 10 gün boyunca sadece limon suyu, acı biber, su ve akçaağaç şurubu tüketmeniz gerektiği söyleniyor. 10 günlük süreç bittiğinde ise dilediğiniz her şeyi yiyebiliyorsunuz. Milkshakeler, burgerler ve kızartmalar da dahil… Kulağa mantıklı geliyor mu? Hayır.
Siz sağlıklı beslenmenizi hayatınızın geneline yaymaya bakın. Forsythe, tükettiğiniz besinlerin kendinizi iyi hissetmenizi sağlayacağını söylüyor. Daha fazla protein, sebze ve tahıl tüketin. Şekeri kesin ve daha fazla su için.