DİKKAT EKSİKLİĞİNİZ Mİ VAR?

Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu, sadece çocuklarda görülen bir sorun değil. Yetişkinlikte de görülebilir…

Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu denildiğinde, aklınıza ilk olarak çocuklar gelir. Pek de haksız sayılmazsınız. Fakat sorun ne yazık ki çocukluk dönemi ile sınırlı değil. Zira bu rahatsızlık, yetişkinlik döneminde de devam edebiliyor. Üstelik, yetişkinlik döneminde dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu çeken kişilerin sayısı hiç de az değil.

Çoğu vakada, sorunun teşhisi pek de kolay olmuyor. Çünkü yetişkinlik dönemindeki belirtiler, çocuklarda görülenler kadar açık olmuyor. Sonuç olarak da bu rahatsızlığa sahip yetişkinlere düzgün bir teşhis konulamıyor; dikkatlerini toplamalarına ve hayatlarına sorunsuz devam etmelerine yönelik tedavi yöntemleri de uygulanamıyor.

JAMA Psychiatry’de yer alan yeni bir araştırmada ise dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu teşhisi konulabilmesini kolaylaştırmak adına 6 soruluk mini bir test öneriliyor. Dünya Sağlık Örgütü danışmanları tarafından hazırlanan bu test, daha önceki testin daha kapsamlı bir versiyonu.

Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğuna dair yeni testin içerdiği 6 soru şöyle:

  1. Direkt olarak size konuşuyor olsalar bile, diğer insanların size söylediklerine odaklanma konusunda ne sıklıkta sorun yaşıyorsunuz?
  2. Oturmanız beklendiği halde, toplantılarda ya da diğer durumlarda oturduğunuz yeri ne sıklıkla terk ediyorsunuz?
  3. Kendinize ayırdığınız zamanlarda gevşeme ve rahatlama konusunda ne sıklıkla güçlük çekiyorsunuz?
  4. Başkaları ile konuşurken, ne sıklıkla diğer kişilerin cümlelerini onlardan önce tamamlıyorsunuz?
  5. İşlerinizi ne sıklıkla son dakikaya bırakıyorsunuz?
  6. Hayatınızı düzene sokmak için diğer insanlara ne sıklıkla bağımlı kalırsınız?

Sorulara verilebilecek muhtemel yanıtlar “hiçbir zaman, nadiren, bazen, sıklıkla ve oldukça sık” olarak belirlenmiş. Her bir “hiçbir zaman” yanıtı için puanlamada değeri sıfır kabul edilirken, diğer yanıtlar için belirlenen puanlar, maksimum değer toplamı 24 olmak üzere değişkenlik gösteriyor. Testin sonucunda 14 puan ve üzeri alan kişilerin ise incelenmeleri gerektiği not edilmiş.

“Testi çözün ve sizde dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu var mı yok mu öğrenin” gibi bir şeyi tabii ki söylemeyeceğiz. Fakat bu 6 soruya verdiğiniz yanıtlar genellikle bu davranışların sizde de olduğunu gösteriyorsa, bir uzmandan randevu almanız iyi olacaktır. 

Yetişkinlerde bu sorunun nadiren göründüğü yanılgısına da kapılmayın: Zira çalışmanın sonuçlarına göre, yetişkinler arasında bu sorunun görülme olasılığı %8 ile hiç de küçümsenemeyecek bir boyutta. Dahası, 2006 verilerine göre de istatistikler 2 katına çıkmış durumda.

 

 

BENZER YAZILAR