Özellikle kış aylarında soğuk havada spor yapanların gözlerinde batma, yanma, kızarıklık, bulanık görme gibi belirtilerle ortaya çıkan ve çok yaygın olan bu durum, kuru göz hastalığının işareti olabilir. Özel Veni Vidi Göz Sağlığı Grubu Medikal Direktörü Op. Dr. Ertan Sunay ile kuru göz hastalığının detaylarını konuştuk.
Kuru göz nedir?
Gözyaşı, gözün sağlıklı kalmasında çok önemli bir rol oynar. Gözyaşı üretimi durduğunda, gözün ön kısmında yer alan kornea ismindeki saydam dokuda, onarımı olanaksız hasarlar gelişir. Kuru göz, gözyaşı üretiminin azalması veya gözyaşı kalitesinde bozulma olmasıdır.
Bu hastalıkta hangi belirtiler olur?
Türü ve şiddeti kişiden kişiye değişiklik gösteren belirtiler kuruluk, kaşıntı, yanma, batma, yabancı cisim hissi, ışığa duyarlılık, aşırı gözyaşı, bulanık görme veya geceleri görmede zorluk olabilir.
Sağlıklı bir insan dakikada ortalama 14-16 kez göz kırpar. Her kırpma hareketinde de kornea önündeki nem katmanı yenilenir ve gözün kuruması önlenmiş olur. Şu durumlarda göz kırpma sayısı
düşer: aşırı alkol alındığında, uyuşturucu madde kullanıldığında,sürekli soğuk ve rüzgara maruz kalınan sporlarda ve bilgisayara bakıldığında. Bu durumlarda göz kuruluğu gelişir.
Kuru göz insanın gündelik yaşamını nasıl etkiler?
Kuru göz hastaları kitap okurken, araba kullanırken, TV seyrederken, bilgisayarda çalışırken çok zorlanırlar. Bu hastaların kontakt lens kullanmaları da çok sorunludur.
Bu sorunun tedavisi var mıdır?
Evet, vardır. Bilinmesi gereken en önemli şey, nadir bazı olgular dışında tüm hastalarda tedavinin yaşam boyu sürmesi gerektiğidir. Tedavide, değişik özellikler içeren damlalar kullanılır. Bu ilaçların yetersiz kaldığı hastalarda, ağızdan bazı ilaçlar da verilir. Kuru göz hastalarının bol miktarda omega-3 almaları da gerekir. Bunun için hazır ilaçlar kullanılabilir ama keten tohumu yağı, ceviz, yağlı balıklar ve semizotunun da yüksek oranda omega-3 içerdiği bilinmelidir. İlaçların yeterince işe yaramadığı hastalarda, gözyaşı kanallarına mikroskobik tıkaç konulur.
Kuru göz gözlükle tedavi edilebilir mi?
Evet ama bu sizin anladığınız anlamda, klasik bir gözlükle olmaz. Bu iş için kullanılan gözlükler yüze sıkıca oturan, gözün nemindeki buharlaşmayı önleyen özel yapım ürünler. Kullanılmaları zordur ve bu nedenle henüz yaygınlaşmış durumda değiller.
OP. DR. Ertan Sunay, gözyaşı üretimi durduğunda, gözün kornea dokusunda onarımı olanaksız hasarların gelişebileceğini belirtiyor.