DİYABET ÖNLENEBİLİR BİR HASTALIKTIR!


Halk arasında ‘şeker hastalığı’ olarak bilinen diyabet küresel salgın gibi dünyayı tehdit ediyor. Günümüzde grip kadar yaygın olan diyabet, önlenebilir ve hatta ötelenebilir bir hastalıktır. Alınacak basit önlemler ve yapılacak kan testleri ile hastalığı erken dönemde teşhis edebilir ve oluşmasını engelleyebilirsiniz!!!

Medical Park Ordu Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Hüseyin Sağlam; 14 Kasım Dünya Diyabet Günü nedeniyle diyabet hastalığının nedenlerini, korunma ve tedavi yollarını anlattı:

  • Toplumda giderek görülme sıklığı artan diyabet (şeker) hastalığı; sadece kan şekerinde yükselme ve sadece o kişide görülen bir hastalık değildir. İçinde bulunduğumuz toplumu, ailemizi çok yakından ilgilendiren ve çok hızlı bir şekilde artma gösteren önemli bir halk sağlığı sorunudur. Bu sayısal artış, aynı zamanda gelişen komplikasyonlarda da artış anlamına gelmektedir ve çok önemli maliyet sorunları da ortaya çıkarmaktadır. Bu nedenle diyabeti artık çok daha önemsemeli, çok daha fazla üzerinde durmalı ve daha çok farkındalık yaratmalıyız.

KÜRESEL SALGIN DİYABET

  • Türkiye’de 2000 yılında içerisinde yapılan önemli bir çalışmada (İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi ve Sağlık Bakanlığı’nın da sahada lojistik desteğiyle gerçekleştirilmiş 20 yaş üzerindeki gruplarda yapılan bir çalışma) diyabet hastalığıyla ilgili çarpıcı sonuçlar ortaya koymuştur.
  • “TURDEP 1” adı altında yapılan çalışmaya göre Türkiye’de ortalama diyabet (Şeker Hastalığı) sıklığı her 100 kişiden 7.2’sinde, gizli şeker olarak adlandırılan grupsa %3.6 oranında idi. Bu çalışmadan itibaren 25 yıl süre sonunda bu rakamın %40 kadar artacağını öngörülüyordu. “TURDEP 2” saha araştırmasında 15 ilden 540 merkezde yeniden bir çalışma gerçekleştirilmiş. Çalışmaya bölgenin nüfus yapısına uygun olarak rastgele seçilip davet edilen 20 yaş ve üzerinde 26 499 kişi katılmış ve çalışma %92 katılım oranı ile bitirilmiş olup bu çalışmanın sonucunda ön görülerin yetersiz olduğunu görüldü.
  • Bu çalışmanın sonuçlarına göre iki çalışma arasında geçen 13 yıllık süreçte erişkin nüfusun yaş ortalaması 4 yıl artmıştır. Ortalama kadın ve erkek boyu 1’er cm artmış; kadınlarda kilo 6 kg, bel çevresi 6 cm, kalça çevresi 7 cm; erkeklerde ise kilo 8 kg, bel çevresi 7 cm, kalça çevresi 2 cm artmıştır.
  • Türk erişkin toplumunda diyabet sıklığının %13.7’ye ulaştığı görülmüştür.

BENZER YAZILAR