GİZLİ ŞEKER ERKEN TEŞHİS EDİLİRSE DİYABETİ ENGELLER
- Açlık kan şekeri 100-125 mg/dl ise bozulmuş açlık şekeri veya açlık gizli şekeri,
- Tokluk kan şekeri 140-199 mg/dl ise bozulmuş tokluk şekeri veya tokluk gizli şekerinden söz edilir. Bu bulguları olanlar uygulanacak tedbirlerle şeker hastalığı oluşmasını ve bu dönemde ortaya çıkabilecek Komplikasyonları önleyebilirler.BU BELİRTİLERE DİKKAT
- Hastalığın ortaya çıkması muhtemel bireyler yani risk gruplarının mutlaka doktor kontrollerini yaptırmaları ve şeker hastalığı varlığını araştırmaları gerekir. Bunlar:
- Birinci derece akrabalarında şeker hastalığı olanlar
- Obezite
- Hipertansiyon hastalığı olanlar
- Yüksek kolesterol
- Açlık ve tokluk gizli şekeri olanlar
- Gebelik dönemlerinde şeker hastalığı geçirenler
- Koroner Arter Hastalığı olanlar
- Beyin damar hastalığı olanlar
- Böbrek, karaciğer nakli olanlar
- Ağız kuruluğu, çok su içme ve sık sık idrara çıkma
- Sebepsiz zayıflama
- Sedanter (aktif olmayan) yaşam tarzı
- İyileşmeyen yara, yaygın kaşıntı,
- El ve ayaklarda yanma, uyuşma, karıncalanma
- Görme bozuklukları
- Sık kan şekeri düşüklüğü yaşayanlar
- Kortizonlu ilaçları kullanmak zorunda olanlar
DİYABET TAKİP GEREKTİREN BİR HASTALIKTIR
- Tanısı konulan hastalar, mutlaka tanı konulduktan itibaren tedavi programına alınmalıdırlar. Öncelikle hastalığın vücudumuzdaki oluşturduğu komplikasyonların varlığı araştırılmalıdır. Çünkü daha işin başında iken bile hastalık birçok komplikasyona sebep olmuş olabilir.
- Hastalık özellikle göz, kalp, böbrek, kan damarları, sinir uçları ve beyin olmak üzere tüm organlarımızı etkiler. Dolayısıyla bu organlarımızın tek tek gözden geçirilmesi gerekir. Bu amaçla Aile Hekimi, İç hastalıkları veya Endokrinoloji uzmanları yanı sıra Göz Hastalıkları, Kardiyoloji ve Nöroloji uzmanları tarafından da en az yılda 2 kez muayene edilmelidirler.
- Bunların yanı sıra, tedavinin multidispliner yapıda olması gereği diyetisyen, diyabet eğitmeni, diyabet eğitim hemşiresi, insülin eğitmeni ve psikolog tarafından değerlendirilmelidirler. Hastalar kendi kendini takip etme özelliğine sahip olmalıdırlar.
TEDAVİ İLE YAŞAM KALİTENİZİ ARTTIRABİLİRSİNİZ
- Diyabet hastalığı tanısı konulduktan sonra tedaviye hemen başlanmalıdır. Hasta eğitim, tıbbi beslenme, egzersiz programları, hap tedavisi ve insülin tedavisinden oluşan bir dizi tedaviye başlamalıdır.
- Tıbbi beslenme ve egzersiz programları hastalığın her aşamasında uygulanmak zorundadır. Ağızdan alınan hap veya insülin tedavisi hastanın durumuna göre başlangıçta veya hastalığın herhangi bir döneminde kullanılabilirler.
- Tedavi süreklidir ve hastalığı takip eden hekimle sık aralıklarla görüşmeyi gerektirir.
- Tedavideki amaç hastalığı ortadan kaldırmaya yönelik değildir. Öncelikle yaşam kalitesini arttırmak, oluşabilecek organ hasarlarını önlemek, oluşmuş olan organ hasarlarının düzeltilmesini sağlamaktır. Hastalık süreklidir, ömür boyu tedavi gerektirir. İyi ,etkili ve doğru bir tedavi ile hastalığın kontrol altına alınması mümkündür.
DİYABETİN ÖNÜNE BİLGİ İLE GEÇİN
- Diyabet ile yaşam bir eğitim meselesidir. İnsanların bu konuda bilgi sahibi olması, hastalığı tanıması, önleme yollarının iyice öğrenilmesi, kişisel hasta eğitimini yanı sıra aile eğitimi, okullarda uygulanacak sağlıklı beslenme, düzenli spor yapabilme ile ilgili uygulamalı eğitim programları düzenli sağlık kontrolleri ile hastalık hakkında farkındalık yaratma ve önleme mümkün olacaktır.
Ayrıntılı Bilgi İçin;
Şebnem Arat Güzel
Medical Park Hastaneler Grubu
Kurumsal İletişim Sorumlusu
0530 662 76 46