Diyabetle yaşarken engel tanımayanlardansanız, şimdi kendinizi göstermenin tam sırası. Zira Türk Diyabet Cemiyeti ve Novo Nordisk’in işbirliğiyle oluşturulan diyabet koşu takımı Team1 ‘diyabetli’ algısını değiştirmek için harekete geçiyor.
Doğru diyabet yönetimiyle; sağlıklı beslenerek, düzenli hareket ederek ve tedaviyi aksatmayarak, sağlıklı bir yaşam sürdürmek mümkündür. Düzenli hareket yani spor, diyabetin önlenmesinde, tedavisinde ve takibinde önemli bir yer tutar.
Diyabet, obezite, hemofili, büyüme hormonu ve hormon replasman tedavilerinin öncü şirketi Novo Nordisk Türkiye ve Türk Diyabet Cemiyeti, diyabet ve diyabetle spor konusunda işbirliği yaptığı projelere bir yenisini daha ekledi.
Tip 1 diyabetlilerin yaşamın her alanında olduğu gibi spor konusunda da engel tanımayacağını göstermek, diyabet ve diyabetle spor konusunda farkındalığı artırmak amacıyla oluşturulan “Team1 Koşu Takımı” Novo Nordisk Türkiye’nin ve şirketin dijital markası www.diyabet.com web sitesinin koşulsuz sponsorluğuyla hayata geçiyor. Tip 1 diyabetli olup da sporla, özellikle maraton koşmakla ilgilenen bireyleri bir araya getirmek amacıyla oluşturulacak “Team1 Koşu Takımı”, Mart 2018 yılında yapılacak Runatolia Maratonu’na katılacak.
Team1 Takımının danışmanlığını kendisi de bir maraton koşucusu olan Prof. Dr. Taner Damcı, kaptanlığını ise Tip 1 diyabetli ultra maraton koşucusu Gürkan Açıkgöz yapacak. Bu projeye sponsor olmaktan mutluluk duyduklarını belirten Novo Nordisk Türkiye Genel Müdürü ve Başkan Yardımcısı Dr. Burak Cem “Yaklaşık 95 yıldır diyabet konusunda sürekli yeni tedaviler geliştiren bir şirket olarak amacımız, diyabetli insanların insülin tedavisi sayesinde hayatlarında hiçbir aktiviteden geri kalmalarına gerek kalmadığını, herkes gibi spor yapabileceklerini, sporcu olabileceklerini göstermek” dedi.
Türkiye çapında yapılan bu yarışma ile ilgili duyurular ve davetler, proje Team1 Facebook sayfası (https://www.facebook.com/Team1-160969594641378) ile Türk Diyabet Cemiyeti web sitesi ve sosyal medya kanalları kullanımı ile yapılmaktadır. Yarışmaya başvurmak için, www.diyabetcemiyeti.org internet adresinden ulaşılabilecek olan başvuru formunun eksiksiz olarak doldurulması gerekiyor. Team1 takımına sadece 18 yaş ve üstü koşucular başvurabiliyor. Seçmelere son katılım tarihi ise 1 Ocak 2018 olarak belirlendi.
Prof. Dr. Taner Damcı kimdir?
1993 yılından beri İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Endokrinoloji Diyabet ve Metabolizma Bilim Dalı’nda görev yapıyor. Bilimsel ilgi alanları arasında; obezite ve tip 2 diyabetin tedavisi ve yaşam biçimi değişikliğinin insan sağlığı üzerine etkileri başta gelmektedir. 1995’te Dünya Diyabet Federasyonu Genç Araştırıcı ödülü ve bursu ile İngiltere’de Manchester Üniversitesi’nde çalışmıştır. Halen Türk Obezite Vakfı Başkanı olan Prof. Dr.Taner Damcı, pek çok uluslararası kuruluşun üyesidir. Obezite ve diyabet konularında çok sayıda makale ve kitap bölümü yazmıştır. Prof. Dr. Damcı uzun süredir doğa ve dayanıklılık sporları ile ilgilenmektedir. Türkiye’de ve dünyada pek çok dağa tırmanmış, 2001 yılında Sahra Çölü’nde 250 km koştuğu “Marathon des Sables” yarışı ile ilk Türk çöl ultra maraton koşucusu olmuştur. Daha sonra Şili’de “Atacama Crossing” ve Çin’de “Gobi March” ultra maratonlarını bitirmiştir. 2012 yılında Antarktika’da “The Last Desert” ultra maratonunda güney kutbunda kar ve buz üzerinde 250 km koşmuştur. Bu yarışta organ nakli konusunda toplumsal farkındalık yaratmak amacıyla yer almış ve organ nakli geçirmiş çocukların eğitimlerinde kullanılmak üzere bağış toplamıştır.
2010 yılından beri düzenlenen “Likya Yolu Ultra Maratonu” ve “Runfire Cappadocia” ultra maratonlarının kurucusu ve yarış direktörüdür. Hekimlik ve sporculuğun birleşimiyle Damcı, bedensel kapasitenin aslında büyük ölçüde zihinsel olarak düzenlendiğini görmüş ve sakin, keyif alan, bilinçli ve odaklanmış bir zihnin insanı gerek fiziksel ve gerekse estetik olarak sınırsız olarak geliştirebileceğini fark etmiştir. Kalıcı olarak sağlıklı kiloda olmanın da sırrı budur. Uzun süredir mindfulness, beslenme ve hareket etme felsefesi alanlarına ilgi duymakta, zaman zaman doğada yalnız kalmanın insanın kendi yaşamı ve tüm çevresini algılamasını ve verdiği değeri olumlu yönde değiştirdiğini düşünmektedir. Tüm bu prensip, bilgi ve gözlemlerin insanların yaşam biçimlerini değiştirmelerine nasıl yardım edebileceği konusunda projeler geliştirmiştir. Cognita, bu perspektifle ortaya çıkmıştır. Prof. Dr Damcı’nın Mindfulness ile yaşam biçimini sağlıklı yönde değiştirme konusunda yazılmış “Bir Yol Var” isimli bir kitabı bulunmaktadır.
Gürkan Açıkgöz kimdir?
Ultra maraton koşucusu Gürkan Açıkgöz, 21 yaşından beri Tip 1 diyabetlidir. Türkiye’de maraton koşan ilk Tip1 diyabetlidir.
Gürkan Açıkgöz, tüplü dalış, rafting, motokross, motosiklet enduro, dağ bisikleti gibi farklı spor disiplinleri ile ilgilendikten sonra koşmaya karar vermiştir. Son yıllarda düzenli koşarak bir çok yarışa katılmıştır.
Cappadocia Ultratrail 60k, Likyayolu Ultramaratonu 240k, İznik Ultra 50k, Runfire Cappadocia Ultra maratonu 250k, Lavaredo Cortina Trail 46k, Likya Yolu Ultramaratonu Uzunetap110k, Çekmeköy trail serisi 30k, 50k, Garmin Ziria Skytrail 30k, Aladağlar Skytrail 50k, Olympos Marathon 44k, Two Castle Ultra Cyprus 28k, Runtalya 42k, İstanbul Maraton 42k, Athens Classic Marathon 42k, koştuğu yarışlardan bazılarıdır.
“Koşullar ne olursa olsun, bir yolu vardır. Ben o yolu koşmayı seçiyorum” diyen atlet Gürkan Açıkgöz dünyanın çeşitli yerlerinde birçok ultramaraton koşmayı hedeflemektedir.