Diyetteyken sofranızın nasıl olması gerektiğini biliyor musunuz? İşte size ufak öneriler.
Servis seti küçük olsun: Sofranız için servis takımı ve çatal-bıçak-kaşık üçlüsü setleri alıyorsanız dikkat! Öncelikle yemek servisinde kullandığınız takım küçük olsun ve daha az yemek alsın. Lokanta işi dev gibi kepçe ve kaşıklardan uzak durun. Yapılan incelemelere göre büyük kepçe ve kaşıklarla yemek servis etmek, tabaklara daha fazla yemek konmasına ve %14 daha fazla kalori almanıza sebep oluyor.
Tabakların çapına dikkat: Kullandığınız tabakların çapına da dikkat edin ve olabildiğince küçük olanları tercih edin. Büyük tabaklar, içine makul miktarda yemek koysanız bile sanki azmış gibi bir izlenim uyandırır. Küçük tabaklar ise tam tersine, tepeleme doldurmuşsunuz gibi bir izlenim bırakır. Örneğin 30 cm yerine 25 cm çapında bir tabaktan yemek, öğün başına 60 kalori daha az almanızı sağlar ki bu da sadece akşam yemeklerinden yılda 22 bin kalori tasarruf edeceksiniz anlamına gelir. Bunun dışında küçük tabakta sunulan yemek, siz daha ilk çatalı bile almadan göz doyurur, hatta bu kadar çok yemeği nasıl bitireceğinizi düşünmenizi sağlar.
Tencereler mutfakta kalsın: Mutfakla yemek masası arasında sefer yapmaktan kimse hoşlanmadığı için genellikle içi yemek dolu tencereleri yemek masasına getirmek gibi bir alışkanlığınız olabilir. Bundan hemen vazgeçin çünkü yapılan bir araştırmaya göre, masaya getirilmiş tencereden yemeğini alanlar, mutfaktaki tencereden yemeğini alanlardan % 19 daha fazla yiyor! Bunun nedenleri üzerine kafa yoran uzmanlara göre ya üşendiğimiz için mutfağa gidip yemek almıyor ve yediğimizle yetiniyoruz. Oysa tencere masanın üzerinde olunca kendimize hâkim olmamız zorlaşıyor.
Bardakların ebatları da önemli: Yemek yerken bir şeyler içmekten hoşlanıyorsanız, su için masaya getirdikleriniz hariç, tüm bardaklarınız küçük olsun. Araştırmalara göre küçük bardaklar sayesinde yemek yerken %12 daha az içiyoruz ve ister meşrubat olsun ister alkol olsun, %12 daha az kalori alıyoruz. Bir ipucu daha: Koyu renk meşrubat ve meyve suları bardağı daha dolu gösterir. O yüzden “yeter” demeniz de kolaylaşır.
Televizyon ve müziğin etkisi: Yüksek sesle televizyon seyretmenin ya da müzik dinlemenin de fazla yemenize sebep olduğunu biliyor muydunuz? Yapılan araştırmalara göre insanlar ekranda seyrettiklerine konsantre olunca ne yediklerini, ne kadar yediklerini fark etmiyor. Müzik ise başlı başına yeme sebebi çünkü yine araştırmalara göre fonda müzik çalıyorsa daha fazla yiyip içiyoruz. Haliyle yapılacak en akıllıca şey, sofraya oturduğunuz anda televizyonu ya da müziği kapatmak. Bu arada… Maç ya da sevdiğiniz dizinin yeni bölümünü seyrediyorsanız masada ve yemek başında olmamaya özen gösterin. Sehpanızın üzerinde de sadece meyve bulunsun.