Doğru Beslenerek Forma Girin!

 

Egzersiz Sonrası Karbonhidrat Şart

Antrenmanlarınız sonrasındaki ilk iki saat içinde 70 gram karbonhidrat içeren besin almanız gerekir. Eğer, egzersizlerinizi yaptığınız yerde yiyecek bulamıyorsanız, yanınızda ihtiyacınız kadar karbonhidratları içeren ve kolay taşınabilen yiyecek ve içecekler bulundurmaya özen gösterin. Örneğin, beş altı adet bisküvi, iki üç adet muz ya da iki dilim tam tahıllı ekmek tüketebilirsiniz.

Hızlı Kilo Kaybından Kaçının

Haftada 0,5-1 kilogram kaybedecek şekilde kilo vermeyi hedeflemeyi deneyin. Unutmayın, diyette sınırlamanız gereken karbonhidrat değil, yağdır. Hızlı kilo verdiğinizde yağ dokusu yerine; su ve kas dokusu kaybına uğrarsınız. Kas ağırlığı yağ ağırlığından fazla olduğu için elbiselerin bol gelmesi de sizi aldatmasın.

Her Çarşamba Somon Günü Olsun

Aslında haftanın içinde hangi günü seçtiğinizin fazla bir önemi yok. Önemli olan haftada en az bir günü somon balığı gibi protein oranı yüksek bir deniz mahsulüne adamanız. Somon balığı bu açıdan en pratik ve hızlı ulaşılır tercihiniz olacak. Uzmanlar, omega-3 yağ asidi açısından oldukça zengin olan somon balığının, haftada bir kez tüketilmesi suretiyle ihtiyacınız olan omega-3 yağ asidini karşılayabileceği konusunda hemfikir. Salatayı unutmayın.

Antioksidanlara Hücum Zamanı

Antioksidan takviyeleri, değişik miktarlarda vitamin, mineral ve bitki özü içerir. Bu takviyelerde sıklıkla, beta karoten, C ve E vitaminleri, çinko, bakır ve magnezyum bulunur. Antioksidanlar genel sağlığınıza yararlı olmanın yanı sıra, antrenman sonrası vücudunuzun yenilenmesine de yardım eder.

Proteinden Sakın Vazgeçmeyin

Spor salonuna sıklıkla uğruyorsanız, protein ağırlıklı bir diyeti takip etmeniz yararlı olacaktır. Peki ne kadar protein almanız gerekiyor, biliyor musunuz? Bu, izlediğiniz antrenman programıyla doğrudan bağlantılı. Eğer yoğun olarak ağırlık çalışıyorsanız, vücut ağırlığı başına yaklaşık 1,5-2 gram ağırlığında protein tüketmelisiniz. Ancak tercihiniz daha çok kardiyovasküler egzersizlerden yanaysa bu rakamı biraz daha aşağı düşürmeniz gerekebilir.

Daha Fazla Meyveyi Hedefleyin

Günlük beslenme planınıza daha fazla meyve dâhil etmek, kendiniz için yapabileceğiniz en iyi şeylerden biri. Peki bunu nasıl yapacaksınız? Bazı ara öğünlerde yoğurtla birlikte ya da sade olarak meyve tüketebilirsiniz. Ya da tatlı krizlerinizi geçiştirmek için meyveleri kullanabilirsiniz. “Beni kesmez” diyorsanız, hazırladığınız meyve karışımına biraz bal ilave etmenizde bir sakınca yok.

 Yağlı Yiyeceklerle Zayıflayın

Yaygın kanının aksine, doğru tercihleri yaparsanız, bol yağ içeren yiyecekler de kilolarla mücadelenizde önemli bir yardımcınız olabilir. Zeytinyağı, keten tohumu, somon, soya ve badem bu açıdan beslenme programınızda kesinlikle bulunması gereken gıdalar arasında yer alıyor. Ayrıca çeşitli yağlar kullanarak yemeklerinizin tadını da farklılaştırabilirsiniz.

BENZER YAZILAR