Runtastic tarafından geliştirilen Results, farklılaştırılmış egzersizleri, antrenman programı ve beslenme planı gibi özellikleriyle, daha fit ve güçlü olmak isteyenlerin uygulaması.
ADIM SIKLIĞINIZI AYARLAYIN VE GERÇEK HIZINIZA KAVUŞUN
Daha hızlı koşmak istiyor ama bir şeylerin sizi engellediğini mi hissediyorsunuz? İnsanların hızlı koşma becerisiyle doğduğunu söyleyen koşu antrenörü Sascha Wingenfeld, “Koşmak yapabildiğimiz en doğal hareket formudur” diyor. Öyleyse neden bazı durumlarda istediğimiz gibi koşamıyoruz? Çünkü masa başı işlerinde çalışmak ve sedanter bir yaşam tarzı benimsemek, postürünüzün bozulmasına ve tek düze antrenmanlar yapmanıza neden olacağı için, hızınızdan dinamizminizden çok şey götürebiliyor. İnsanlar bu sebeple git gide yavaşlamaya kendini alıştırıyor ve farkında olmadan hareketlerini frenliyor.
DAHA İYİ TEKNİK İÇİN DAHA FAZLA ADIM
İyi bir teknikle koşan koşucular dakikada 180-190 adım atabilir. Fakat bazı kişiler dakikada 160’dan fazla adım atamayabilir. Peki bu durum neye yol açar? Wingenfeld, “İnsanlar dakikada daha az adım attığı zaman uzun adımlar atarlar, bu da fazla güç gerektirir. Bununla birlikte, dinamik bir koşunun sürdürülebilirliği azalır ve koşucuların ayakları zeminle daha çok temas eder. Temas süresinin artması, aynı zamanda koşunun darbe etkisini de artırır” diyor. Hızlı ve sağlıklı bir koşunun püf noktası, adım sıklığını ve uzunluğunu doğru bir şekilde kombine edebilmekten geçer. Ayaklarınız zemine sadece kısa bir süreliğine dokunmalıdır. Adım sıklığınızı artırarak dakika başına daha çok adım attığınızda ise enerjinizi daha etkin bir şekilde kullanabilirsiniz. Bu sayede daha hızlı, daha uzun ve daha az eforla koşabilirsiniz. Ancak bu doğal sıralamayı iyice benimseyebilmek için sürekli olarak çalışmalısınız.
ADIM SIKLIĞINIZI ÖĞRENİN
Dakika başına attığınız adım sayısını Runtastic uygulamasının “aktivite detayları” bölümünden öğrenebilirsiniz. Dakikada 160’dan daha az adım atıyorsanız, muhtemelen gereğinden fazla efor sarf ediyorsunuz demektir. Bu şekilde koştuğunuzda adım uzunluğunuz arttığından, hızlanmak için gerekli olan koşu formunuz da bozulacaktır. Adım sayınızı artırırken, ilk önce şunu anlamanız gerekiyor: Daha dinamik bir koşu formu için sık adımlar attığınızda, vücudunuzun bir miktar zamana ihtiyacı olacaktır. Wingerfeld, “Kaslarınızın yeni koşu stilinize alışması ve doğru şekilde gelişmesi için, öncelikle buna alışması gerekiyor. Bir günde değişiklik yapmak vücudunuz açısından iyi olmaz. Her bir adımınızda vücudunuz doğru formu tekrar öğrenir. Üstelik bunu öğrenmesi için hızlı kasılan kas liflerine de ihtiyacı vardır ve ne yazık ki bu lifler, zamanında yaptığınız uzun mesafe koşuları yüzünden kuvvetini kaybetmiştir. Vücudunuzun bu kuvvete tekrar kavuşması gerekir” diyor.