DOĞRUYUM, ÇALIŞKANIM, YEŞİLİM

Enerji ve ofis maliyetlerinde tasarruf sağlayan yeşil ofislerin önemi gün geçtikçe artıyor.

Ofislerde bulunan malzeme ve ekipmanın satın alınması ve kullanımı sırasında bazı detaylara dikkat ederek çevreye duyarlı bir çalışma alanı yaratabilirsin…

Türkiye, ilk yeşil ofis binasına 2009’da açılan Unilever Genel Müdürlüğü ile kavuşmuştu. Çevreci özellikleriyle LEED sertifikası almaya hak kazanan Unilever Türkiye yeşil ofisi, tasarım sürecinde enerji ve su verimliliği, çalışanların sağlığı ve mutluluğu gibi konular üzerinde yoğunlaşıyor.
Çalıştığın şirketin ofisi LEED sertifikalı bir binada yer almayabilir ama bu çalışma ortamını çevreye duyarlı hale getirmene engel değil. Yeşil bir ofiste masaüstü bilgisayarı, fotokopi makinesi, yazıcı ve faks makinesi gibi cihazların kullanımına dikkat edilmeli. Kâğıt, pil, plastik gibi atıklar toplanıp ilgili kuruluşa teslim edilmeli ve enerji tasarrufu sağlanmalı…
Masaüstü yerine dizüstü bilgisayar tercih etmelisin. Bilgisayar ve monitör seçerken EnergyStar etiketli olmasına dikkat et. Kâğıt çıktısı ile dosyalama yapmak çok eskilerde kaldı. Disk, disket veya sıkıştırılmış dosya ile elektronik ortamda dosyalama yapmaya alışmalısın. Enerji tasarrufu, sera gazı emisyonunun azaltılması için çok gereklidir. Her türlü eski bilgisayar ve cihazı, elektronik malzemelerin geri dönüşümünü sağlayan Uğur Metal’e ulaştırabilirsin.
Fotokopi makinesi kullanırken kâğıt tasarrufu sağlamak için A3 baskıyı A4’e çeviren cihazları tercih etmelisin. Tüketimin ne kadar olduğunu anlayabilmek için bir günde tüketilen kâğıt miktarını bilmende yarar var. O yüzden gözün sürekli fotokopi makinesinde olsun. Bir pakette kaç yaprak kâğıt olduğunu bil ve hesabını ona göre yap. İş yerinde çift taraflı fotokopi yapılması konusunda ısrar et ki, boşu boşuna kâğıt ve para israfı olmasın! Kartuşlar da geri dönüştürülmüş ve tekrar doldurulabilen türden olmalı. Haberleşme de kâğıt yerine elektronik posta kullanılarak gerçekleştirilmeli. Kâğıt tüketimini en aza indirmek için, teknolojinin sunduğu tüm imkânları kullanarak elinden geleni yap.
Yeşil bir ofiste, yazıcı kullanımı da en aza indirgenmelidir. Ne var ki yazıcının olmadığı bir ofis düşünülemez. Ofiste bulunan yazıcının bir çıktı için ne kadar toner ve mürekkep harcadığı, ne kadar tasarruf ettiği gibi bilgilerin mutlaka göz önünde bulundurulması gerekiyor. Yazıcıda da aynen fotokopi makinesinde olduğu gibi önlü arkalı baskı yapılmalı. Birçok firmanın geri dönüştürülmüş lazer kartuşu bulunuyor. Uzun ömürlü kartuş kullanarak da tasarruf edebilirsin. Kartuş tasarrufu özellikle çok önemli. Yeni bir kartuş üretimi için en az yarım litre petrol kullanılıyor. Geri kazanılabilen kartuşlar ile yılda 100 bin varil petrol kurtarılabilir.
Ofiste bir gün içinde tüketilen kâğıdın ise haddi hesabı yok! Etiket, post-it, dosya klasörü, fiş gibi saf kâğıt hamuru ile üretilen ürünler, ağaç tüketimi, su, enerji harcanması ve çevre kirliliğine yol açıyor. Geri dönüştürülmüş kâğıt ürünlerini tercih et. Klorin içermeyen ürünler almaya özellikle dikkat edilmeli. Bunun yerine oksijen, hidrojen peroksit veya ozon ile beyazlatma yapılmış kâğıtlar kullan. Haşhaş veya bambu lifleriyle üretilen kâğıtlarda beyazlatma işlemine gerek duyulmaz. Bu lifler, enerji, su kullanımı ve toprak erozyonu gibi çevresel etkileri de azaltıyor.
Bu dünyayı zaten yeterince pislettik ve enerji kaynaklarını har vurup harman savurduk. Anlık zevklerimiz ve finansal refahımız için, bilinçli ya da bilinçsiz olarak kullandık, katlettik, yarınları hiç düşünmeden hareket ettik. Çocuklarımızdan ödünç aldığımız güzel dünyamıza hak ettiği gibi düşünceli davranmazsak onlara miras olarak hiçbir şey bırakamayacağız. Kendi cinsine ve dünyaya en çok zarar veren insanoğlunun elleri günün birinde çorak topraklar gibi bomboş kalacak… Evde ve ofiste uyguladığın minik değişikliklerle bu duruma az da olsa bireysel olarak “dur” diyebilmelisin!

BENZER YAZILAR