DOĞUM KONTROL HAPI VE LİBİDO

Doğum kontrol hapı libidomu düşürdüğünde, maalesef ki, beni azdıracak bir şey bulmak çok zor. İşte libidonu geri kazanman için yapılan son araştırmadan notlar.

Yıllardır doğum kontrol hapı kadınlara hamile kalmadan seks yapma özgürlüğü tanıyor. Hormonlar pompalanırken yan etkileri olabileceği gibi (yüksek oranla kan pıhtısı riski vb.), faydalarını da inkâr edemezsin: Yüzde 99,7 geçerlilik oranıyla rahim ve yumurtalık kanserine karşı koruma sağladığı artık biliniyor. Fakat o çok güvendiğin doğum kontrol hapının sana verebileceği zararları bilirsen, onu her gün yutmadan önce iki kere düşünürsün.

Geçen 10 yılda, araştırmacılar doğum kontrol hapı, sipral ve bant gibi gebelik önleyici hormonsal ilaçların kadınların ne sıklıkta seks yapmak istediği, akıllarına geldiği hatta tahrik edilmeye verdikleri tepkileri azaltabildiğini keşfetti. Ayrıca Women’s Health sitesinin yaptığı bir anket de bu veriyi doğruluyor. Çıkan sonuca göre kadınların yüzde 36’sı doğum kontrol haplarının mojolarını baskıladığını düşünüyor.

Ne yazık ki, bu durumun ne kadar yaygın olduğu hakkında resmi bir istatistik henüz yok. Doktorlara kaç tane hastasının doğum kontrol hapının seks yaşantısını bozduğunu sorduğumuzda, ortalama yüzde 10 ile yüzde 40 arası bir sonuç çıktı. Fakat bir grup jinekolog yüzde 40’ın gerçeğe daha yakın bir oran olduğunu belirtiyor.

Bu duruma gerektiği önem verilmiyor çünkü çoğu doktorun hastasının seks hayatı hakkında pek de bir fikri bulunmuyor. San Diego’daki Alvarado Hospital’ın Cinsel Tedavi Direktörü Doktor Irwin Goldstein, “Çoğu doktor hastasının seks hayatı ve istekleri üzerine konuşurken rahat hissetmez çünkü tıp okulunda bunun üzerine bir eğitim almamıştır” diyor. Ayrıca Almanya gibi bazı Avrupa ülkelerinde doğum kontrol ilaçlarının yan etkisi olarak isteksizlik yarattığı belirtiliyor fakat Amerika’da buna dair yazılı bir uyarı yok.

Sevişmemiz için nedenler var…
Öyleyse, aşk mekanizmanı ne kontrol ediyor? En başlıca olan; testosteron. Bir kadın olarak sakal sahibi olmak ya da Xbox 360 oynamak için yeteri kadar hormona sahip değilsin. Fakat sahip olduğunla özellikle yumurtlama döneminde (en fazla doğurgan olduğun zaman) sevişmede önemli bir rol oynarsın. Her ayın orta döneminde kadınların beyni yumurtalıklarına sinyal gönderir ve bu durum yüzde 50 testosteron yaratarak şehvetli bir uyarı dalgası üretir. Biyolojik olarak türün devamını sağlama görevi bizde olduğu için neden o dönemde daha istekli olduğumuzu şimdi daha iyi anlamışsındır.

Testosteron aynı zamanda vajinaya olan kan akışını hızlandırarak o bölgenin daha şişkin ve hassas olmasını sağlıyor. Bununla birlikte ıslanma gerçekleşir ve eğer şansın varsa mükemmel bir orgazm yaşamanı sağlar. Kanadalı araştırmacıların Hormones and Behavior Dergisi’nin Nisan sayısında yayımlanan bir araştırmaya göre testosteron oranı fazla olan kadınların az olanlara göre daha çok orgazm yaşadığı belirtiliyor.

Kullanılan doğum kontrol hapları testosteron üretimini azaltıyor. Sorun iki nedenden dolayı ortaya çıkıyor. Birincisi, doğum kontrol hapının içindeki hormonlar yumurtalığı uyutarak yumurtlamayı durduruyor. Dolayısıyla durmuş olan yumurtalıklar da testosteron üretemez hale geliyor.

Peki ya böbrek üstü bezlerinin ürettiği diğer yüzde 50’lik testosterona ne oluyor? Doğum kontrol hapının içeriğinde bulunan süper kuvvetli yapay östrojen sağ olsun vücuttaki testosteronu kullanışsız hale getiriyor. Her bir hapı yuttuktan sonra karaciğer fazladan östrojen hormonu tükettiğini düşünüyor ve seks hormonu (bağlayıcı kan proteini, SHGB) adı altında globülin pompalamaya başlıyor. Bu protein seks hormonuna (östrojen hatta testosteron dahil) adeta bir sineğin kağıt uçurması kadar etki edebiliyor. Testosteronun çoğu SHGB’ye bağlı olsa da az bir miktarı vücutta kullanılıyor. SHGB ne üretirse üretsin bu “özgür” testosteron onları tüketmiyor. Yani, kısmen cinsel isteği ayarlıyor. 2004’te Boston Üniversitesi’nin yaptığı bir araştırmada özgür testosteronu yüksek seviyede olan deneklerin en büyük cinsel arzuya sahip olduğu açıklandı.

Ve aynı şekilde sevişmememiz için de nedenler var!
Eğer ergenlikten beri gebelik önleyici ilaçlar kullanıyorsan suni akıntı cinsel hayatına engel olmayabilir. Çünkü doğum kontrol hapı tüm kadınlarda testosteron oranını düşürür ancak sadece bazı kadınlarda libido düşüşü yaşanır. Çelişkiyi test etmek için İngiliz bilim adamları, 150 kadının bir kısmına dört ay boyunca reçeteli gebelik önleyici hap, diğer kısmınaysa plasebo verdi. (Deneklerin hiçbiri zaten gebe kalamıyor çünkü bir kısmı tüpleri bağlı kişiler, diğerlerinin partnerleri ise vasektomi yaptırmış.) Dört aylık sürecin sonunda neredeyse kadınların yarısının cinsel isteği ve ilişkiye girme oranı düşüş gösterdi. Buna rağmen ilacı alan diğer kadınlarda bir sorun görülmedi. Denver’deki Canterbury Wellness Center’ın Kadın Cinsel Fonksiyon Bozukluğu Uzmanı Doktor ve Endokrinolojist Claudia Panzer, “Ne yazık ki aradaki farkın hangi sebepten kaynaklandığını biz de bilmiyoruz” diyor. Ancak konuyla ilgili çeşitli teoriler bulunuyor. Bunlardan en popüler olanı hormonal olmayan etkilerin cinsel dürtüyü çoğaltması üzerine. Kinsey Enstitüsü’nün Seks, Cinsiyet ve Üreme Araştırmacısı Doktor Cynthia Graham, “Örneğin doğum kontrol hapı kullandığında gebe kalacağından endişelenmediğin için daha çok tahrik oluyorsun ama ilaç kullanımını kesersen gebe olma riskin ortaya çıkacağı için libidon muhtemelen düşecek” diyor. Adrenalin, gelişmekte olan bir ilişkide düşük testosteronun üstesinden gelebilir.

Fakat kimse tembel libido sevmez…
Eğer seks yaşamın Temel İçgüdü filminin kesilmiş sahnelerinden mahrumsa, o zaman oyuna girmenin zamanı gelmiş diyebiliriz. Doktorundan farklı bir hormonal gebelik önleyici ilaç yazmasını iste: Yeni bir marka, az östrojenli doğum kontrol hapı veya gebelik önleyici bant. Cinsel Fonksiyon Bozukluğu Uzmanı ve Harvard Tıp Okulu’nun Kadın ve Doğum Doktoru, Jinekolog Alan Altman “Gerçeklerin aksine bütün hormonal gebelik önleyici ilaçlar SHGB seviyesinin artışını kontrol eder, kadınların yüzde 30’u bir şekilde ilaçlarını değiştirdiğinde cinsel dürtülerine geri kavuşur. Biz buna neyin sebep olduğunu bilmiyoruz; belki de sadece plasebonun etkisidir” diyor.

Veya basitçe hapları ağzına atabilir ve ne olacağını deneyerek görebilirsin. Kulağa pek akıl kârı gelmeyebilir fakat çoğu doktor bunu tavsiye ediyor. “Eğer cinsel dürtüleri ilaç yüzünden hissetmediğin konusunda kararlıysan, kesinlikle doğum kontrol hapına ara vermeni tavsiye ederim” diyor Dr. Altman. Tabii ki haplardan kurtulmaya karar vermek kolay değil. Bazı kadınların endometriyoz ve yumurtalık kisti tedavisi için hormona ihtiyacı var. Bu nedenle doğum kontrol hapı kullanmaları gerekiyor. Spiraller uzun vadede oldukça kullanışlı ve pratik bir çözüm oluşturur. Ayrıca prezervatif ve diyafram gibi ortalığı kirleten ve sevişmenin akışını sekteye uğratan yöntemler gibi seni uğraştırmaz.

Daha ateşli bir seks hayatı istiyorsan şayet, ufak bir deneme yapmaya değer. Haplarını üç-altı ay kadar rafa kaldırdığında libidonda oluşacak değişiklikleri düşün. Yapay hormon kanında dolaşmazken yumurtalıkların şekerlemesinden uyanacak ve tekrar testosteron üretmeye başlayacak.

Eğer ek hormon almadan devam ediyor ve libidon hâlâ düşük seviyedeyse muhtemelen senin problemin doğum kontrol hapı değil. Dr Panzer, durumu “Cinsel dürtü büyük bir pizzaya benzer ve hormonlar sadece bir dilimidir” diyerek açıklıyor. Depresyon, stres, anti depresan ve tansiyon gibi reçeteli ilaçlar da isteksizliğe sebep olur. Hatta antihistaminler vajinayı kuruttuğundan ilişkiyi ağrılı kılar. “Ve eğer canın acıyorsa neden seksi çekici bulasın?” diyor Dr. Goldstein.

Kendine en iyi korunma yöntemini bulmak için bir doktor edin. Seks hayatını hareketlendirdiğin zaman hem cinsel hem de zihinsel yönden rahatlayacak aynı zamanda kendine de güveneceksin. Sadece seksten sonraki o tatlı duyguyu düşün.

Derleyen: Sibel Savaşkan

BENZER YAZILAR