DÜMDÜZ BİR KARIN HAKKINDA 7 SORU 7 CEVAP

Dümdüz bir karna sahip olmak istiyorsan, aklını kurcalayan soruların yanıtlarına ihtiyacın olacak.

duz karin fitness

Karın kaslarını çıkarmak için elinden gelenin en iyisini yapıyorsun. Tüm emeklerinin karşılığı olarak sert ve belirgin karın kaslarına sahip olmayı hak ettiğini düşünüyorsun. Peki ne oluyor da dümdüz olması gereken karnının üzerindeki o şiş çıkıntı kalmaya devam ediyor?

Aklında birçok sorunun olduğu kesin. O halde, bilimsel gelişmeler ışığında aklındaki soru işaretlerini bir bir gidermeye çalışalım.

 

1- “Hem süt ürünleri tüketmeye devam edip hem de şu minik göbeğimden kurtulmam mümkün mü?”

Kesinlikle. Aslında bakarsan, International Journal of Obesity‘de yayımlanan bir çalışmada, günde 3 servis yağsız yoğurt tüketen kişilerin, eşit miktarda kalori tüketen kişilere kıyasla karın bölgesi yağlarını %81 oranında daha fazla yaktıkları belirlenmiş. Mucizeyi yaratan ise kalsiyum. Yeterli miktarda kalsiyum almazsan, vücudun, yağ hücrelerini uyaran kalsitriol adlı bileşenin salınımına geçiyor.

2- “Kilo veriyorum ama ölçülerde bir değişiklik olmuyor. Sorun nerede?”

Muhtemelen yeterli miktarda protein almıyorsun demektir. Antrenmanın ardından, yağsız 100 gram kırmızı et ya da yoğurt, smoothie gibilerine ekleyebileceğin 2 kaşık protein tozu tüket. Her iki yolla da yaklaşık 30 gram protein alacaksın. Söz konusu protein miktarı ise yağ yakman ve daha fazla kas inşa etmen için yeterli olacak.

3- “Supplementler karın kaslarımın belirginleşmesi konusunda gerçekten de yardımcı olabilirler mi?”

Çoğu yağ yakma hapı para israfından ibaret. Ayrıca birçok sağlık riski taşıdıkları da ortada. Fakat, Minnesota Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmada, D vitamini eksikliğinin, sentaz adı verilen ve vücudun orta kısmında ekstra kalori birikimine yol açan bir enzimin üretimini artırdığı ortaya konuldu. En iyi D vitamini kaynağı ise güneş.

4- “Stresin göbek yaptığını duydum. Bu doğru mu?”

Yale Üniversitesi araştırmacılarına göre, strese bağlı olarak oluşan yağların vücudun orta kısımlarında depolanma ihtimali, vücudun diğer bölgelerinde depolanma ihtimaline kıyasla 4 kat daha fazla. Meksika’da yapılan bir araştırmada ise, stres durumunda salgılanan kortizol hormonunun, beyni kalorili besinleri tüketme konusunda kışkırttığı ortaya konuldu. Stresten kurtulmak için yapabileceğin en iyi şey ise iyi bir uyku düzenine sahip olmak. Her gece 7-9 saat arası uyumayı hedeflemelisin.

5- “Kahve içmek, antrenman sonrası kalori yakımımı olumlu etkiler mi?”

Kahve severlere iyi haber: Louisiana Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmada, antrenman öncesi içilen bir fincan kahve sayesinde antrenman performansının ve süresinin yükseldiği belirtiliyor. Kafein, kastaki bazı acı reseptörlerini engelleyerek daha fazla antrenman yapmanı sağlıyor. Daha fazlasına mı ihtiyacın var? O halde antrenmandan 45 dakika önce içeceğin kahvene biraz da tarçın eklemeyi dene.

6- “Yapay tatlandırıcılar yağ depolamama yol açar mı?”

Üzgünüz, ama evet. Diyet ya da soft içeceklerde şeker yerine kullanılan aspartam, metabolik sendrom riskini artırır. Buna bağlı olarak hem göbek yağlanman artar hem de kolesterol ile kan şekeri değerlerin yükselir.

7- “Hava kirliliği dümdüz karın hedeflerimi etkiliyor olabilir mi?”

Göbek yağlarından küresel ısınmayı sorumlu tutamayız; fakat Ohio Üniversitesi araştırmacılarına göre, kirli hava, insülin direncine yol açarak yağ hücrelerinin artmasına neden olabilir.

 

 

BENZER YAZILAR