Dünya Genelinde Obezitenin Bir Numaralı Suçlusu

Ve muhtemelen bu besini her gün tüketiyorsunuz.

Untitled-1

Yeni yayımlanan bir rapora göre, dünya nüfusunun yarısı sağlıklı kiloda değil. Bunun en büyük nedeni ise, bitkisel yağ tüketimindeki artış olabilir.

Leeds Üniversitesi’nden Prof. Dr. Tim Benton’un BBC‘ye verdiği demeçte, her ne kadar geçmişte bitkisel yağlar nadiren kullanılıyor olsa da, günümüzde soya yağı ve palm yağı kullanımının oldukça yaygın olduğunu, hatta, dünyadaki kalori miktarının %85’ini oluşturan buğday, pirinç, mısır, şeker, patates ve arpa ile birlikte 8 ana besin grubu arasında değerlendirildiklerini belirtti.

Geride bıraktığımız 30 sene içerisinde, ticaret anlaşmaları nedeniyle bitkisel yağlar ucuzladı; üretimi, ithalatı ve ihracatı kolaylaştı Geçmişte bu durumun pozitif etkileri de oldu. Örneğin, bu yolla dünyada kıtlık büyük oranda azaltıldı ve yoksulların “ucuz” kalorilere ulaşımı kolaylaştı.

Ancak, eş zamanlı olarak dünya genelinde obezite istatistikleri 1980 yılından bu yana 2 katına çıktı. Benton, yerelde mevcut besinlerden ziyade insanların sağlıksız ve ithal besinlere daha fazla yöneldiğini belirtiyor. Londra Şehir Üniversitesi’nde Beslenme Politikaları Merkezi direktörlüğü görevi yürüten Corinna Hawkes, bitkisel yağın maliyetinin düşmesi ve ulaşılabilirliğinin artmasının bazı ülkelerin besin üretim politikalarını değiştirdiğini söylüyor. Örneğin, Çin’de besinlerin yağda kızartılması pek yaygın değilken, Brezilya’da geleneksel yemeklerde bol miktarda yağ kullanılıyor.

Hawkes, aynı zamanda kinoa meselesini de sorguluyor. Zira son zamanlarda artan talebe bağlı olarak, kinoa üretiminin gerçekleştirildiği ülkelerde kinoa fiyatlarında artış yaşanıyor ve bu ülkelerde kinoaya erişim azalıyor. Araştırma o kadar da sağlam değil; fakat elde edilen kanıtlar, örneğin Bolivyalı kinoa üreticilerinin gelirlerini arttırırken, aynı zamanda tüketim adına kinoa alım güçlerini de düşürüyor. Bunun sonucunda da yoksul Bolivyalılar daha ucuz, daha fazla işlem görmüş besinlere yönelmek zorunda kalıyorlar.

Teknoloji de yaşam tarzımızı bir hayli değiştirdi. Ayağa kalkma ve hareket etme ihtiyacı duymadan online olarak çalışma, beslenme ve alışveriş yapma fırsatının elde edilmesi, dünyada obezite krizini tetikleyen etkenler arasında bulunuyor.

Dünya obezite krizi oldukça karmaşık bir halde. Ancak, en azından bitkisel yağ kullanımı konusunda dikkatli olmanız gerektiğini unutmayın ve kalp dostu zeytinyağına yönelin.

BENZER YAZILAR